Срещу бившия румънски вицепремиер и настоящ сенатор Габриел Опря ще може да започне наказателно преследване по обвинения в злоупотреба със служебно положение, след като сенаторите одобриха днес искането на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) за снемане на имунитета му, предаде AFP.

102 сенатори гласуваха "за", 31 бяха против. По-рано самият Опря призова колегите си да гласуват в полза на искането на НДБК, за да му дадат възможност да „докаже невинността си пред правосъдието“

Опря, който е лидер на Националния съюз за прогрес на Румъния, беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Виктор Понта, е обвинен в злоупотреба със служебно положение, тъй като при пътуванията си използвал моторизиран ескорт на Пътна полиция, без да има право на това. Според прокурорите от НДБК той е осигурил същата услуга и за главния прокурор Тибериу Ницу, като двамата са подписали протокол.

Скандалът избухна през октомври след смъртта на моторизиран полицай от кортежа му. 28-годишният полицай падна в канавка, изкопана от компания за газови доставки на голям булевард в Букурещ. Според очевидци трапът не е бил обозначен, а кортежът се е движел с голяма скорост въпреки дъждовното време.

Габриел Опря подаде оставка през ноември заедно с премиера Виктор Понта след масовите протести заради пожар в нощен клуб, завършил със смъртта на десетки хора.

Според румънското законодателство само президентът, премиерът и двамата председатели на парламента имат право на моторизиран ескорт, докато министрите могат да го използват само в извънредни случаи.

Във вторник оставка подаде и главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу, чието име също е замесено в скандала с полицейския ескорт. Той обяви, че се чувства задължен да се оттегли, за да не замесва името на институцията, която представлява. Ницу също отрече обвиненията за злоупотреби. 

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НА РУМЪНИЯ ПОДАДЕ ОСТАВКА