Свършиха ниските цени на имотите.

Продажбите в градовете се увеличават, като в София и Пловдив има ръст от 20% на сключените сделки, казва Георги Павлов, изп. директор на компанията "АДРЕС Недвижими имоти". 

Според  статистиката на компанията цените на недвижимите имоти в София през последната година са се покачили с 10%, а тези във Варна - с 5% през 2015 г. През последното тримесечие на м.г. кв. м жилищен имот в столицата е струвал средно 1496,35 лв., показват данните на АДРЕС.

"Има конкуренция между купувачите, затова 60% от тях успяват да сключат сделката в рамките на месец, а част от тях дори за седмица", казва Георги Павлов. Но той обръща внимание, че това става само с качествените имоти на добри цени.

Ето и графика, която представя движението на цените на имотите в областните градове и други големи пазари в страната.

Стойностите са изчислени на база на сключените от агенцията сделки.

Наскоро друга голям брокер на имоти - Bulgarian Properties обяви ръст на цените в София от 6% за последната година.

ПОСКЪПВАНЕ: ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА В СОФИЯ МИНАХА €800 НА КВ. МЕТЪР

От началото на 2015 г. Националният статистически институт престана да публикува средни стойности на продадените недвижими имоти. Така обществеността разчита на обявените от компаниите данни, свързани с техния бизнес.

Според компанията растежът на цените ще продължи и през 2016 г., но не се ангажират с конкретни стойности.

От АДРЕС посочват, че през 2015 г. средната цена на кв. м от €1000 е трайно надскочена в някои квартали като "Иван Вазов", "Изток", "Изгрев", "Яворов" и центъра на столицата.

Ето и движението на цените в столичните квартали през последната година.

"Ниските лихви по банковите депозити доведоха до увеличение наброя на покупките на имоти с цел инвестиция", казва Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. Той посочва, че докато през 2013 г. само 9% от сделките са били с цел имотите да бъдат отдавани под наем, през 2015 г. те вече са 21 на сто от всички.

"В столицата има драматичен ръст на новото строителство", каза Георги Павлов, като посочи, че докато през 2012 г. са били издадени разрешителни за 1076 жилища, през 2015 г. броят е нараснал на 6476 по данни на НСИ. Но той обърна внимание, че новото строителство в по-голямата си част е съсредоточено в горния ценови сегмент на пазара - около €1200 за кв. метър.

 Статистиката на АДРЕС показва ръст на сделките за тристайни и многостайни апартаменти за сметка на едностайните и двустайните. Нарастват покупките за над €100 000, които вече са ежедневие, както и тези между €50 000 и €100 000.

По данни на Агенцията по вписванията през 215 г. в столицата са сключени общо 24 379 сделки за продажба на недвижими имоти. Според Георги Павлов ако към тях се добавят и тези, сключени "на зелено", броят може да достигне около 30 000.