Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Свършиха ниските цени на имотите.

Продажбите в градовете се увеличават, като в София и Пловдив има ръст от 20% на сключените сделки, казва Георги Павлов, изп. директор на компанията "АДРЕС Недвижими имоти". 

Според  статистиката на компанията цените на недвижимите имоти в София през последната година са се покачили с 10%, а тези във Варна - с 5% през 2015 г. През последното тримесечие на м.г. кв. м жилищен имот в столицата е струвал средно 1496,35 лв., показват данните на АДРЕС.

"Има конкуренция между купувачите, затова 60% от тях успяват да сключат сделката в рамките на месец, а част от тях дори за седмица", казва Георги Павлов. Но той обръща внимание, че това става само с качествените имоти на добри цени.

Ето и графика, която представя движението на цените на имотите в областните градове и други големи пазари в страната.

Стойностите са изчислени на база на сключените от агенцията сделки.

Наскоро друга голям брокер на имоти - Bulgarian Properties обяви ръст на цените в София от 6% за последната година.

ПОСКЪПВАНЕ: ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА В СОФИЯ МИНАХА €800 НА КВ. МЕТЪР

От началото на 2015 г. Националният статистически институт престана да публикува средни стойности на продадените недвижими имоти. Така обществеността разчита на обявените от компаниите данни, свързани с техния бизнес.

Според компанията растежът на цените ще продължи и през 2016 г., но не се ангажират с конкретни стойности.

От АДРЕС посочват, че през 2015 г. средната цена на кв. м от €1000 е трайно надскочена в някои квартали като "Иван Вазов", "Изток", "Изгрев", "Яворов" и центъра на столицата.

Ето и движението на цените в столичните квартали през последната година.

"Ниските лихви по банковите депозити доведоха до увеличение наброя на покупките на имоти с цел инвестиция", казва Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. Той посочва, че докато през 2013 г. само 9% от сделките са били с цел имотите да бъдат отдавани под наем, през 2015 г. те вече са 21 на сто от всички.

"В столицата има драматичен ръст на новото строителство", каза Георги Павлов, като посочи, че докато през 2012 г. са били издадени разрешителни за 1076 жилища, през 2015 г. броят е нараснал на 6476 по данни на НСИ. Но той обърна внимание, че новото строителство в по-голямата си част е съсредоточено в горния ценови сегмент на пазара - около €1200 за кв. метър.

 Статистиката на АДРЕС показва ръст на сделките за тристайни и многостайни апартаменти за сметка на едностайните и двустайните. Нарастват покупките за над €100 000, които вече са ежедневие, както и тези между €50 000 и €100 000.

По данни на Агенцията по вписванията през 215 г. в столицата са сключени общо 24 379 сделки за продажба на недвижими имоти. Според Георги Павлов ако към тях се добавят и тези, сключени "на зелено", броят може да достигне около 30 000.

Ключови думи

Коментари

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Посочването, че това е платена реклама на агенции без бизнес, а не статия не отговаря на кое условие за ползване?

По-точно, кое в тоя коментар представлява "Нецензурни думи или изрази, както и всякакви форми на обиди, противоречащи на добрия тон; Национална, политическа, етническа, религиозна расова, полова или друга дискриминация или подтикване към расистки прояви и/или обиди към малцинствата; Подтикване към жестокост, насилие, или внушение на нетърпимост между гражданите."?

e.petrov

"форми на обиди, противоречащи на добрия тон". Уважаеми г-не, г-жо, уважавайте труда на репортерите на Клуб Z, които се грижат за това читателите им да получават достоверна и представителна информация по въпроси, които могат да ги накарат да вземат важни решения. Ние ходим по събития и пишем нашите текстове, като се опитваме да ги представим по визуално разбираем начин а не ги крадем или копипействаме. Моля, регистрирайте се, а не пишете анонимни коментари. Ако имате някаква забележка или информация, свързана с пазара на недвижими имоти, можете да ми пишете на [email protected]

Радев

"... но това става само с качествените имоти на добри цени". Аз истински качествен имот в София не съм видял да е построен след 1989 г. Всичко е мижи да те лажем. Последните истински добри имоти са строени в края на 70-те години и началото на 80-те. Това са блокчетата, предназначени за елита на ЦК и Политбюро на БКП около докторската градинка, няколко кооперации в кв. Изгрев зад руското посолство и зад парк-хотел "Москва" и дотам. Днешното ново строителство е тотален шит. Строителите лъжат здраво с квадратурите, набутват ти общи части, които се равняват на над 20% от квадратурата, която плащаш. Няма отделни кухни, за сметка на това има скосявания, както и по две-три колони насред стаята. Криви стени, ниски тавани, които ги достигаш като се повдигнеш на пръсти. Качеството на работата и използваните материали също е доста съмнително. Въобще новото строителство е пълен боклук! Наскоро гледах един тристаен апартамент на хубаво място в "Лозенец", построен от уж реномирана фирма, която го предлагаше без посредник /брокер/. При първоначалния ни разговор ми обявиха квадратурата, бе 138 м2. Като погледнах после скицата, площта се оказа точно 111 м2 с включени стени и балкони, т.е. светлата част е още по-малко. Цената, която ми казаха по телефона бе 1400 евро на квадрат, но на огледа се оказа, че това било без ДДС. Ей такива едно селско-тарикатлъшки пиници, които ме влудиха и накрая им теглих една пу-ка майна и си тръгнах.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.