Два часа преди гласуването вицепремиерката Меглена Кунева да бъде или не новият министър на образованието и науката, Клуб Z потърси мнението на несъмнено запознатата с образователната сфера независима депутатка Ана Баракова.

Баракова, която влезе с преференция от квотата на ББЦ, но после стана независима, след като отказа да отстъпи мястото си, бе учителка по химия в родния си Пловдив преди първия си мандат в парламента. 

 

Г-жо Баракова, как планирате да гласувате днес по кандидатурата на вицепремиерката Меглена Кунева за образователен министър?

Ако се има предвид комплексните участия по медиите с бившия министър Даниел Вълчев, смятам, че двамата биха били едно добро участие и добър комплекс.

Тоест ще гласува "за"?

Изразих своето гласуване, смятам, че тя и Даниел Вълчев ще са добър екип.

Какво мислите за критиката, че г-жа Кунева няма опит в сферата и ще е първият министър на образованието без такъв от 1989 г. насам? Притеснява ли ви човек извън системата начело?

Както казах, предполагам, че няма да работи сама, ще работи с екип, от снимки и публикации виждам, че тя ще работи с Даниел Вълчев. Което означава, че ще работи със сигурни ръце, тъй като той е допринесъл много за българското образование, относно формирането на разпределения, формирането на проектообразуване...

 

Гласът на Баракова е само един, но може да се окаже ключов в днешното гласуване, тъй като Кунева няма твърдата и сигурна подкрепа на повече от половината депутати - само ГЕРБ изцяло я подкрепят, ПФ и АБВ са против, почти половината Реформатори - също.