Сегашната военна и политическа доктрина на Русия е насочена към възстановяване на влиянието й в някои части на света, които тя загуби в началото на 90-те години на миналия век, обяви турският премиер Ахмет Давутоглу. Той обвини Москва, че се опитва да се противопостави на турската визия за интеграция в региона чрез икономически връзки в полза на своята доктрина, насочена към създаване на нови разделителни линии в Близкия изток чрез етническите и религиозните конфликти, съобщи Хюриет Дейли нюз.

Но нашата дипломатическа работа в района няма да бъде намалена и ние ще следим внимателно действията на Москва, включително нарушаването на въздушното ни пространство, и ще преодолем тези проблеми без да правим рискови стъпки, уточни Давутоглу. Той разговаря с журналисти на път за Саудитска Арабия.

По повод поредното нарушаване на въздушното пространство от руски изтребител, станало на 29 януари, премиерът заяви, че че Русия трябва да даде обяснения пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно инцидента. Нека Москва обясни на НАТО какво се е случило, отбеляза той. И изрази благодарност, че Атлантическият блок е солидарен с Турция.

Министерството на отбраната на Русия опроверга твърденията на Анкара, а прессекретарят на министерството генерал-майор Игор Конашенков определи обвинения като „голословна пропаганда“. НАТО и Пентагонът обаче потвърдиха със снимки от сателити в Космоса, че е имало нарушение на границата от страна на руски Су. От Брюксел и от Вашингтон призоваха Кремъл да не продължава с ескалация на напрежението с Турция.

Според Давутоглу почти цялата активност на руската авиация в Сирия е в областите, населени с туркмени, което говори, че руските намерения не са добри. "Тези действия не са в полза на Русия и ще им навредят“, коментира премиерът. В района, където е нарушено въздушното пространство, се намират предимно части на Свободната сирийска армия и няма терористи от "Даеш", така че какво прави там руската авиация, попита риторично Давутоглу. 

„Искам още веднъж да предупредя Русия. Нейната позиция спрямо умерената сирийска опозиция е погрешна, а и подлага на бомбардировки мирното население“, заяви министър-председателят. Той посочи, че Турция винаги ще бъде на страната на сирийския народ и нарече режима на президента Башар Асад за „престъпен“.