Членът на Висшия съвет на управляващата в Русия партия "Единна Русия" и шеф на Чечня заплашва публично с убийство бивш премиер на страната и лидер на опозиционна партия, пише в блога си Александър Навални. Няма съмнение, че това е престъпление по смисъла на законите в Русия, коментира известният опозиционер и противник на Путин.

Острата реакция на Навални е по повод разпространен в социалната мрежа "Инстаграм" клип оп Рамзан Кадиров. Чеченският вожд е пуснал запис от около 15 секунди, в който се вижда Михаил Касянов, премиер на Русия от първия мандат на Путин, а сега лидер на опозиционната партия ПАРНАС. Клипът е направен така, че Касянов през цялото време е като на мушката на оптически мерник на снайпер. И очевидно в това вижда заплахата за убийство Навални.

 

"Касьянов приехал в Страсбург за деньгами для российской оппозиции".???????? КТО НЕ ПОНЯЛ, ТОТ ПОЙМЁТ!☝️

A video posted by Аллах Велик!!! (@kadyrov_95) on

Иначе текстът към клипа гласи:

"Касянов пристигна в Страсбург за пари за руската опозиция. КОЙТО НЕ Е РАЗБРАЛ, ЩЕ РАЗБЕРЕ!"

Като припомня и други изцепки на Кадиров за организиране на атентати срещу опозицията, обвинения в предателство и характеристики като врагове на народа на опозиционерите, както и изявления по повод убийството на опозиционния водач Борис Немцом, Навални коментира, че няма никакво съмнение, че подобни изказвания са одобрявани от Путин и Кремъл.

А сега ще следва уж изтекла информация от Кремъл как Путин бил недоволен и как такива действия не са в негов интерес, уточнява той.

"А всъщност какво му е неизгодно на Путин? Вече много политици по света -  от испански до английски, открито обвиняват президента в лична корупция и съпричастност в политически убийства като това на Литвиненко в Лондон", пише Навални.

И добавя, че на Путин му е удобно да се всява страх в обществото и особено сред онези среди, които искат промяна и наказания за виновните за икономическия провал в Русия.

За да не участват те в протести или в митинги срещу властта или да искат международно разследване на убийството на Немцов, каквато всъщност е целта на визитата на Касянов в Страсбург. Хората трябва да бъдат заблудени, че опозиционните лидери само носят реален риск за живота, за да не ги следват. А за такъв вид сплашване Кадиров, чиято съпричастност към убийства е несъмнена, е идеален инструмент, посочва Навални.

Ако на Путин толкова не му харесваха действията и приказките на Кадиров, то някой щеше да се обади в Чечня и да каже: "Владимир Владимирович моли повече да не правите така". И толкова, категоричен е блогърът. Това, както виждаме не се случва, което говори, че по-скоро е обратното. Казват на Кадиров: "Браво, притесни ги", смята Навални. 

Остра бе реакцията на клипа и от страна на партията ПАРНАС. 

"Тези в Чечения са истински бандити, прикривани от Путин", обяви зам.-председателят на партията Иля Яшин. 

Неотдавна в Грозни бе свикан митинг в подкрепа на Кадиров. На него се събрали един милион души, твърдяха властите. А както е известно цялата автономна република е с население 1,3 милиона. Самият Путин, запитан преди време как оценява действията на чеченския вожд, отговори, че "той работи ефективно".