За световният №1 това е  11-а титли от Големия шлем и шеста от „Аустрелиън оупън“, с което изравни рекорда на Рой Емерсън. Мъри има две мейджър титли, а в Мелбърн е губил пет пъти на финал – веднъж  от Роджър Федерер през 2010 г. и четири пъти от Джокович.

 Това бе  31-а среща между двамата най-добри в момента в света, като сърбинът вече води с 22-9 победи. С днешния мач Ноле за пореден път доказа, че в момента е най-добрият тенисист на планетата и много трудно някой ще го свали от трона му.
Сърбинът стартира вихрено мача и не остави никакви шансове на опонента си. За 30 минути игра отпусна само гейм на Мъри и с много самочувствие поведе със сет аванс. Втората част предложи много по-равностойна и интригуваща игра. Разиграванията бяха дълги, често надхвърляха 25 удара. Шотландецът оказа много повече съпротива и дори успя да пробие сервиса на Джокович. Лидерът в световната ранклиста обаче отново бе безмилостен, след два пробива спечели и този сет и вече никой не бе в състояние да го спре по пътя му към шести трофей.
Носителят на 11 титли от шлема стартира уверено и третата част. С бърз пробив си подсигури комфортен аванс.