Министърът на оразованието обясни, че не знае съвсем напълно какви са мотивите на премиера Бойко Борисов да поиска оставката му, но смята, че лошата комуникация на министерството с обществеността е основният от тях.

"Имал е предвид, че системно комуникацията на министерството е била зле, а не че е имало системни проблеми", обясни Танев в телефонен разговор пред Би Ти Ви.

Той казва, че промените в учебните програми, които разбуниха духовете, са заложени от неговите предшественици.

"Тези учебни програми бяха готови преди 3 години и тогава с доста пари по оперативната програма са правени разяснения и консултация с учители. Някои от тях са продължаали с дни, общо са участвали като консултанти 400-500 учители.

Никой не може да ми докаже в момента, особено учителите, че не знаят това", категоричен е Танев.

"Някои от сайтовете малко така, сложиха пипер в манджата, и малко засилиха страховете на хората с пикантни заглавия", добави той.

Танев се похвали, че собственоръчно е върнал някои произведения в учебната програма:

"Идваха 40 медии в министерството и се убедиха, че аз с моята ръка съм внесъл стихотворения, които ги е нямало. Даже "Предсмъртно" на Вапцаров, за стихотворенията на Ботев не говоря, за Чинтулов всичките песни, всичко е там."

И обясни защо остава съветник на премиера дори и след като напусне поста на образователен министър:

"Обясних на г-н Борисов за 2 или 3 проекта, които трябва да бъдат довършени и без моята намеса биха били трудни. Един от тях е модерното професионално обучение."

По повод вицепремиера Меглена Кунева, чието име изплува като негов евентуален наследник, Танев коментира, както сам обясни, с ирония:

"Юристи още преди 9-и септември са били поставяни за министри на здравеопазването, след това са ставали министри на земеделието. Юристите са дялан камък, защото познават законите. Тя е такъв юрист, освен това ще закачи нещата където и да е. Наистина тя е интелигентен човек, обаче ние гражданите също имаме не само правото, а основанието да си кажем думата. Те имат 5 подписа, шестият е моята ръка", обясни Танев по повод предстоящото събиране на Гражданския съвет към Реформаторския блок, след като петте участващи в него политически партии постигнаха консенсус за Меглена Кунева.