Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Росен Плевнелиев даде интервю за италианския вестник Corriere della sera. Препечатваме го без съкращения. Заглавието е на редакцията.

Защо твърдите, че искате да сте част от Шенгенското пространство?

Защото Шенген не е само една директива или едно правило в повече. Шенген е мечтата на всички европейци да пътуват в цяла Европа без бариери и без паспорт. Когато времената са трудни, а днес са такива, е необходимо да знаеш кой си, да следваш мечтите си, да планираш бъдещето си. Когато времената са трудни, не трябва да се водиш от страховете си, а трябва да знаеш кой си и накъде си тръгнал.

Какво е според Вас Европейският съюз?

Европейският съюз не е проект за пари, за фондове и механизми как да бъдат управлявани. ЕС е роден от една уникална и голяма идея на основателите си след разрушенията на най-опустошителния конфликт, познат на света, Втората световна война. Той не е резултат на националното късогледство, напротив, цели създаването и запазването на мира. Съществува един-единствен начин мирът да бъде гарантиран - когато европейските нации достигнат това ниво на сътрудничество и интеграция помежду си, което да направи бъдеща война невъзможна.

Изглежда, че националистичните настроения нарастват. Как си го обяснявате?

Това е една заплаха, една опасност за Европа. Един голям европейски президент - французинът Шарл Дьо Гол, е казал: “Патриотите са тези, които обичат държавата си. Националистите са тези, които мразят различните.“ Липса на толерантност, ксенофобия, антисемитизъм - видяхме достатъчно в историята на Европа. Те създадоха разруха и войни. През XXI век се нуждаем от нови, по-добри идеи.

Вашата държава представлява граница между европейски държави и държави, където мюсюлманите са мнозинство. Граничите с намиращата се във финансова криза Гърция, не сте далече от Украйна, където конфликтът все още не е напълно погасен с преданите на Русия бунтовници. Не сте далеч от Сирия, която е в разгара на гражданска война. Как се гледа днес на света от България?

 Броят на конфликтите в световен мащаб е рекорден. Близо до нас съществува политическа нестабилност в Република Македония, промяна на геостратегическия баланс в Черно море, напрежението между Русия и Турция, множество войни и конфликти около нас, вълни от имигранти и извънредна нестабилност. България играе своята важна роля на пресечна точка. Ние знаем кои сме и накъде сме тръгнали. Ние сме европейци и желаем обединена и силна Европа.

Тоест?

Ние сме втората най-проевропейска страна - преди нас е Румъния с 84 на сто, ние я следваме с 82 на сто според последните социологически проучвания.

Италианците също бяхме в добра позиция, след което разликата нарасна.

 Даваме си сметка за уроците на историята. Ние сме древна държава, векове наред сме били изложени на атаки от всички посоки. Десетки години сме били под диктатурата на комунистическата партия. Не бяхме свободни да пътуваме и човешките ни права бяха потъпквани. 25 години по-късно българите са свободни, както никога досега, и оттогава обемът на нашата икономика се утрои.

 Все още не сме богати, имаме да извървим нашия път, но икономиката ни за този период е нараснала три пъти. Най-важната дума за мен не е растеж, а прогрес. Имаме множество проблеми, но щом сме стъпили на правилния коловоз, ще прогресираме. Другите също трябва да насочат вниманието си към отбелязването на напредък. Призовавам своите европейски колеги да следват мечтата на бащите-основатели на ЕС, а именно да затвърдят основите на нашата визия за Европа без вътрешни граници.

Проблем, който важи и за Вас, е, че страната Ви е от външните граници на ЕС.

 През 2015 г. регистрирахме 31 000 бежанци и 95 000 опита за нелегално преминаване на границата. Не виждам противоречие що се отнася до спазването на човешките права и опазването на външните граници. От 31 000 души, които са регистрирани и с които е проведено интервю, около 12  000 бягат от войни и ние ще се погрижим за тях. Икономическите имигранти не могат да се ползват със статут на бежанци.

Как се държите с имигрантите?

Настаняват се в създадени за целта центрове и прилагаме споразуменията със съседите, например тези за реадмисия с Турция.

Следователно върнати обратно. В Италия през 2015 г. пристигнаха на нашите брегове 170 000 души по море, като пътуването им е било рисковано. Ситуацията не е същата.

България и Италия се намират в сходна ситуация. Двете страни считат, че е необходимо общо европейско решение, защото сама нито една държава не може да се справи.

Необходими ли са Ви европейски пари, за да контролирате границите си?

Всяка европейска държава трябва да се грижи за сигурността на собствените си граници. Ние, Италия, България, Гърция, Испания, трябва да осигурим контрол по външните граници на ЕС, използвайки механизмите на европейската солидарност, а не да се изграждат нови стени в самото сърце на съюза.

И Вие построихте бариера.

Да, но е временна. Става въпрос за ограда, а не за стена. Нашата граница с Турция е 265 км, а временната ограда е дълга само 31 км.

Мислите ли, че в борбата с тероризма не е достатъчен ангажиментът само на една държава?

Разбира се, затова и сме част от международна антитерористка коалиция. Горд съм с един факт.

Какъв?

В информационния поток, който обменяме с коалиционните партньори, които са повече от 50, като се започне от САЩ и се стигне до Италия, от Германия до Йордания, нямаме доказателство, някой от т.нар. foreign terrorist fighters (чуждестранни терористични бойци) да е български гражданин.

С какво си обяснявате тази липса?

 След Франция, България има най-висок процент жители мюсюлмани, около 9 на сто, което отговаря на близо 650 000 спрямо 7,3 млн. души население. Те живеят мирно, добре интегрирани са в обществото. Всяка година организирам вечеря по повод Ифтар, отивам при еврейската общност за празника Ханука. По добра традиция посещавам често и християни, и католиците, и мюсолманите, и евреите и арменците. Постигнахме кохезия между религиите, от което се гордеем.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

То и първата ограда с кльона и полосата беше временно там, докато се построи комунизма. Тази ще я има, докато двете страни се изравнят по бедност.

Абе временна да е, ама да я направят по-висока и по-здрава.

Цезар

Росен обаче ги реди много точно е вярно нещата! Наистина ще излезе диамант този човек. Знаех си, че не може в тая кочина като България и София, да построиш бижу като Бизнес парка и да не си МНОГО НАПРЕД С АКЪЛА.

Бижу с общински пари се прави най-лесно. Особено ако няма кой да те накара на бижуто да му изчистиш лайната после.

ЕЕЕЕееее...,

Ама, на тоя олигофрен трябва да му се затвори устата,като на руска кола вратата - с як удар!!!!!!!!! Ако се водеше бай тошовата политика,нямаше да има никаква нужда от стотици милиони за ограда.Пиле нямаше да може да прехвръкне.Паритя щяха да бъдат вложени за други нужди на държавата,а не-днес ще я строим,утре ще я съборим.Плювналийска простотия. Лицемерът Боко,напоследък често говори за затваряне на границата ни,ама само говори за да му вярват наивниците,но нищо не прави. Защо ли????

Българин

Гордея се с българския президент.

цветан цветанов

"на тоя олигофрен трябва да му се затвори устата,като на руска кола вратата - с як удар" -- скоро ще има нова кандидатура на герб, а тоя да се явява заедно с Иво Прокопиев

предложение

Трябва да напраави и ограда по морето против пияните ватенки-освободителки.

предложение

Трябва да напраави и ограда по морето против пияните ватенки-освободителки.

НЕ на Плевнелиев

Временен си ти боклук комсомолски, недоразумение.

Мюнхен

Махнете го тоя идиот, че само ви излага.

Югозомби

Да, оградата на границата е временна. Съгласен съм. Само че вероятно ще се задържи за до-о-оста дълго време. :)

Югозомби

Впрочем според последните публикации в нашите медии оградата по турската граница е дълга не 31, а 132 км.

кремъл

Изберете Пеевски!

Мизерници!Временна ограда за милиони! Това е БЪЛГАРИЯ!!!На този,и на много други не им е ясно!

Насакото Яката

Окончателно се убедих, че това същество не е Президент, а най-обикновен Резидент. Ама му отива, бееее... :-)

Бък

Безинтересен лъжец. Може да му се върже само чалгаджийска аудитория. Азбучна истина е, че чрез войните се решават икономически спорове и са продиктувани от алчност и стремеж за надмощие в печалбата. Войните не ги правят "националистите", както твърди това недоразумение, този тъп виц с президентска власт. Истинските причини и поводи за войни само се прикриват зад националистически лозунги. Това е. По-нататък интервюто не съм го чел, няма смисъл.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.