Съвременният човек не може да спи. Забързаното ежедневие, непрекъснатата надпревара с времето и стресът на работното място си казват думата. Нощното будуване само по себе си не е проблем, но в комбинация с обичайно повтарящия се дневен тормоз, се превръща в един от основните виновници за повечето депресивни състояния у човека. Затова специалистите вече не се хабят да възстановяват душевния баланс с терапия и хапчета. Нещо повече - обръщат се за помощ към новите и съвременни технологии.

"Пребориш ли безсънието, справил си се и с депресията". Точно това е главната отправна точка в изследването на екип австралийски учени, които откриват не само модерен, но и технологичен метод за "приспиване". Специалистите успяват да разработят онлайн програма за поведенческа терапия, която не само редуцира нивата на стрес в организма, но и успешно помага за регулиране на съня. Иновативният им метод има по-добър и продължителен ефект от медикаментозното лечение, а положителните резултати са публикувани в научното издание "Лансет" (Lancet).

SHUTi за лека нощ

Програмата се нарича SHUTi (съкратено от английското описание Sleep Healthy Using The Internet или "Спете здравословно, ползвайки интернет") и вече има свой интернет сайт - www.shuti.me (засега само на английски език). Организирана е в 6 онлайн сесии, всяка от която с продължителност от 45 до 60 минути, но с включени упражнения, които се практикуват в рамките на седмица. Сесиите се заплащат (135 долара за 4-месечен достъп), но дават и гаранция, че потребителите ще заспиват за не повече от 20 минути или с поне 40% по-бързо от преди, а случаите на среднощно събуждане ще намалеят с около 55 на сто. Другото обещание е до месец и половина да са преборили безсънието, за да могат сами да възкликнат "Аз съм нов човек!".

SHUTi e конструирана така, че да прилича на индивидуална сесия със сънен терапевт, но в условията на домашното уединение.

Това е огромен плюс за хората, които не осъзнават проблема като психологически или се страхуват от консултацията със специалист. В самата платформа потребителите могат свободно да споделят не само какви са конкретните им проблеми със съня (времето, прекарано в будуване, брой събуждания на вечер и прочие), но също така какви мисли ги вълнуват докато се въртят в леглото или обикалят дома си по пижама. Включен е дори виртуален дневник на сънищата, заедно с примерен съновник, за тези, които обичат да тълкуват преживяното на сън.

Доктор за сън

Самата терапия започва, когато потребителят установи евентуалните причини за своето безсъние. За целта попълва подробни въпросници за начина си на живот, включително с детайли за вредните си навици и проблемите, които среща във всекидневнието си. На базата на попълнената информация програмата генерира не само психопрофил на човека, но и обяснява защо един или друг фактор от живота му може да нарушава душевния му баланс. Накрая всеки получава индивидуални съвети за промяна в поведението (т.е. същинската терапия), които започва да практикува в дома си.

Така например, на хората, които обичат среднощното похапване, без да осъзнават, че храносмилането пречи на съня, се дават конкретни съвети как да стоят далеч от хладилника. Всички, които ползват нощта, за да преживеят отново случките през деня пък, се научават как да изместват вниманието си в друга посока, за да могат да заспят. Резултатите при повечето регистрирани потребители (почти 1200 души) засега са отлични, затова създаделите на програмата очакват тя да придобие популярност и да намери още по-широко приложение.

Какво казва статистиката

Едва 30% от населението на земята не се оплаква от проблеми със съня. При 60% от останалите безсънието се дължи на стреса във всекидневието - твърде много ангажименти в работата, липса на почивен ден или пък твърде интензивен семеен живот. При 27 на сто от тях проблемите идват от липсата на физическо натоварнате, а при 13 процента - от лош хранителен режим и пр. При около 10% от хората безсънието е провокирано от медикаменти и лечения.