Чеченецът Ахмед Чатаев по прякор Едноръкия е основен доставчик на терористи от "Даеш" ("Ислямска държава") в Русия и европейските държави, съобщи в. "Комерсант".

Това заявява Андрей Пржездомски - зам.-председател на руския Национален антитерористичен комитет (НАК).

Чатаев бе задържан за кратко и у нас преди 5 години.

Той се укрил през 2003 г. от руското правосъдие в чужбина. Днес е в Турция и отговаря за "руското направление" в дейността на "Даеш".

Европейските власти също знаят много добре кой е Ахмед Чатаев. През октомври 2014 г. той бе включен в черен списък заедно с още петима руски граждани.

Едноръкия играе водеща роля в подготовката в лагер на атентатори, изпращани в Русия и Западна Европа. Групата му включва най-вече хора от Северен Кавказ, а сред инструкторите има дори бивши офицери от иракската армия.

Европейските групи обикновено пращат в лагера бойци от имигрантски семейства. Причината е, че те знаят чужди езици и добре се ориентират в европейските градове.

Руските власти заловили Чатаев по време на втората чеченска война през 1999-2000 г.. Той обаче успял да избегне затвора и през 2003 г. се прехвърлил в Австрия, където получил бежански статут. Там твърдял, че бил жестоко изтезаван в руския следствен изолатор и там му отрязали ръката. По други данни тя била ампутирана след раняване.

През 2008 г. Едноръкия бил арестуван заедно с други чеченци на ферибот, акостирал в пристанището Трелеборг в Швеция. В колата с документи на негово име били открити автомати "Калашников", експлозиви и патрони.

Прекарал над година в шведски затвор, Чатаев заминал за Украйна, където бил задържан по искане на руското правосъдие. Киев обаче отказал да го екстрадира, тъй като според правозащитници той бил под закрилата на Виена като бежанец в Австрия.

Година по-късно Ахмед Чатаев бил заловен в Грузия при операция на силовите структури след въоръжен сблъсък с бандити, След няколко месеца зад решетките чеченецът бил освободен. Сетне се прехвърлил в Сирия и според руските тайни служби заел важно място в йерархията на джихадистите от "Даеш".

 

Българската връзка

 

България също отказа да екстрадира Ахмед чатаев в Русия. Това стана през 2011 г. Той бе задържан на пункта Капитан Андреево при опит да напусне България и да премине в Турция. Първоначално Окръжният съд в Хасково постанови Едноръкия да бъде екстрадиран. Решението обаче бе отменено от Апелативния съд в Пловдив, който се позова на статута му н политически бежанец.

Чатаев бе освободен от арест и задължен да се върне от България в Австрия. Тогава той напусна страната ни.