Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отхвърли обжалването на Българската федерация по вдигане на тежести за решението на Международната за отстраняване на българския национален отбор от олимпиадата в Рио де Жанейро заради допинг скандала през март миналата година. Вече окончателно ясно е, че няма да имаме щангисти на игрите.

Все пак има и добра новина от Швейцария - отпада наложената рекордна в историята глоба от 500 000 долара за БФ по щанги. Ако тя бе останала, това щеше да означава ликвидиране на този спорт в България поне за следващите няколко години. Спортният министър Красен Кралев няколко пъти обяви, че държавата няма да плати. Сега поне тази тежест отпадна.

БФ по вдигане на тежести подаде жалбата в КАС на 8 декември.  

На 9 ноември миналата година Международната федерация отстрани България от участие в олимпийските игри (в това число и младежките) през 2016 г. И наложи 500 000 долара глоба.

Допинг пробите на 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени дадоха положителен резултат за архаичния анаболен стероид станозолол. Впоследствие се оказа, че състезателите са приемали хранителна добавка, замърсена със забраненото вещество. Международната федерация прие обстоятелствата като "снижаващи вината" и наложи минимални наказания на самите състезатели. Седмина са със спрени права за 9 месеца, а останалите за 18, тъй като това им бе второ провинение.