От началото на февруари ще заработи телефонна линия, на която руските туристи ще могат да получават актуална информация за възможностите за туризъм в България. Номерът ще бъде 0700 20 991, а цената ще е един градски разговор, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на съвместен брифинг с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация.

Двамата отчетоха, че в рамките на поредната сесия на Българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество са се състояли много успешни заседания на работните групи по туризъм и по култура. В подписания от срещите протокол са набелязали конкретни мерки за сближаването на двете страни и увеличаване на туристопотока между тях.

"Децата до 16 г., които идват на детски и организиран туризъм у нас, ще получават безплатни визи", съобщи Николина Ангелкова.

По думите ѝ по Черноморието има голям брой детски лагери, като за тях отпадат много от формалните процедури, а от
облекчения ще могат да се възползват и децата, които ще пътуват в страната ни за организирани събития.

"Надявам се тези мерки да насърчи детските пътувания, като паралелно продължаваме да работим с МВнР за разширяване на кръга преференции и към други социални групи", допълни министър Ангелкова.

На 25 февруари в Москва ще има българо-руска кръгла маса в областта на туризма. На нея ще се включат представители на бранша, депутати, кметове на общини и др. Те ще обсъдят възможностите за предлагане на руските клиенти на повече специализирани форми за отдих и почивка в нашата страна извън традиционния морски и ски туризъм. Това са спа и балнеоложкият, културно-историческият, религиозният, пешеходният, военнопознавателният и много други видове туризъм, към които руснаците проявяват голям интерес.