Япония е привела войската си в готовност заради възможно тестово изстрелване на ракета от Северна Корея, съобщи Ройтерс днес.

"Увеличената активност на местата за изстрелване на ракети в Северна Корея предполагат, че готвят тест в следващите седмици", заявил един от анонимните източниците на международната агенция.

Напрежението в региона се покачи рязко, след като хората на Ким Чен Ун изстреляха, по техни думи, тестове водородна бомба. 

ПХЕНЯН СТРЕСНА С БОМБАТА СИ ДОРИ И МОСКВА

Тест на ракета толкова скоро след бомбения може да означава, че тоталитарната държава се готви да сложи ядрени глави на ракетите си, което ще й даде възможност да удари сериозно Южна Корея, с която все още е официално в състояние на война.

Японският военен министър Ген Накатани е наредил на миноносци с антиракетната система "Егида" (Aegis), които плават в Японско море, да бъдат готови да свалят всеки изстрелян към островната държава обект, твърдят източниците на Ройтерс. Говорител на министерството обаче отказва да коментира.

"Ще имаме отговор, но се въздържам да разкривам конкретни мерки, имайки предвид естеството на ситуацията", заяви по-рано пред журналисти Накатани.

Японци обаче не се притесняват толкова от директна атака, колкото от отломки от ракетните тестове.