Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Докато хората се палеха дали ще махат израза "турско робство" от учебниците, дали ще го заменят със "съжителство" и каква е разликата между едното и другото, повечето всъщност пропуснаха най-важното – няма такъв спор. Защото никой не е забранил израза "турско робство", нито го е заменил със "съжителство", нито пък нещо от обсъжданите промени вече е факт, а още по-малко има отпечатан нов учебник. А защо тогава беше този шум?

До късния следобяд в четвъртък отговорите можеха да бъдат много и различни – недоразумение, изострена чувствителност по тези теми и превантивна реакция, обърканост в действията на просветното министерство и още по-нескопосана комуникационна политика, опит за вдигане на "Ура" на по-националистически настроените избиратели, опит за отклоняване на вниманието от други теми...

След като премиерът Бойко Борисов поиска през Фейсбук оставката на министъра на образованието Тодор Танев, версиите се самоограничиха до една – имаме проблем, имаме и решение. Народът е спокоен. Проблемът е решен. В това време Европейската комисия била констатирала, че властите нямат воля да се борят с престъпността и корупцията и да изградят работещо правосъдие, но за тази тема не остава време, защото имаме проблем на живот и смърт. На робството ще ни посягат те!

Всъщност за какво става дума?

Става дума за поредното преподреждане и пренаписване на учебници, което е мотивирано предимно от издателските интереси покрай Министерството на образованието. Безплатните за повечето деца учебници всъщност се плащат от бюджета, а цената им е значително по-висока от тази на другите книги на пазара, независимо дали са художествена, справочна, научна или друга литература. Възложителят, т.е. министерството, задава изискванията за съдържанието на учебника, а след това авторите предлагат своите проекти. В поредното изискване някой забелязва, че има и точка за "съжителството". Това по никакъв начин не заменя "турското робство", защото историческият термин в учебниците от години е "османско владичество". По литература се учи "Под игото", там често присъства и изразът "турско робство". По история пък се учи за "владичество", както и за останалите аспекти от живота по това време, обединени с етикета "съжителство". Всички тези понятия присъстват успоредно в образователната система и нито едно от тях не отменя останалите. Всъщност това е така от години.

Последва обаче линч. Редица политици бяха принудени да декларират пред телевизионни камери, че за тях онези близо 500 години от българската история са само и единствено "турско робство". Подобно ритуално вричане не се размина и на министъра, който дори добави в своя защита "Не съм Киряк Стевчов". Тодор Танев бе извикан от парламентарната група на Патриотичния фронт, за да декларира, че няма да направи нещо, което никой всъщност не се е опитал да направи. Последва пълният арсенал – подписки, писма на възмутени патриоти, рецитиращи деца на живо в сутрешни блокове. Народът се почувства сплотен – някой се опитва да му открадне "робството". Поне така му казваха медиите.

А нещо за доклада на ЕК?

Политическата постановка продължи по добре познат сценарий. Кметове на градове от Средногорието – от позата на патентовали историята на региона, заплашиха с поход до София срещу махането на "робството". Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов описа сценарий как чужди фондации притискали чиновници в министерството да правят "тенденциозно и съзнателно подменяне на фактите и логиката в българската история". Евродепутатът Николай Бареков също се включи с простовато обяснение, а именно как "педалите във властта успяха да узаконят почти гей браковете чрез съжителство, сега узаконяват и турското съжителство за цели пет века".

Премиерът реагира на този шум като поиска оставката на образователния министър. Вярно, Тодор Танев не е безгрешен, но пък в никакъв случай не е най-грешен от колегите си. А отстраняване без сериозни мотиви е несериозно. Но нали се вдигна шум! Нали имаше реакция!

Нямаше реакция обаче на доклада на Европейската комисия, който констатира, че управляващите нямат политическа воля да реформират правосъдието, че са приели една стратегия на хартия и нищо не правят по нея, че не смеят да погледнат проблемите в прокуратурата, че си разменят смс-и с този Висш съдебен съвет, който се специализира в производството на скандали. По тези теми Борисов мълчи.

Той обаче реагира на призивите на онези, които казаха в прав текст: Европейските доклади са вредни! Няма те да ни кажат! Това бе посланието на Каракачанов. С решението си да мълчи по едната тема и да реагира панически по другата, премиерът ясно показа коя страна е избрал. Независимо дали го съзнава или не.

ПП: През следващите дни ще разберем дали скандалът с учебниците няма да се окаже от най-циничните. Министерството на образованието наскоро получи правото да управлява оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" с общ бюджет до 2020 година от 1.37 милиарда лева. Това безспорно е атрактивно, а за алчността вероятно отново ни е виновно турското робство.

Текстът е от Дойче веле

Ключови думи

Коментари

От държава на SMS-ите станахме държава на SOS-ите ...

mardafi

За 500 години гордите българи направиха едно възстание със 17 души участници - понякога ме е срам какви путки са нашите деди

b.krustev

Върни се пак в училище...

"Не съм Киряк Стевчов". Май е СтеФчов. Който пък коментира, че за 500 години е имало едно въстание от 17 души, значи, че нито е чел история, нито литература. Той не е чувал за Раковски, Левски, Ботевата чета, Бенковски...

Artist

Точно! Браво,Бедров!

С какво пък толкова голямо желание масата пожела да нарича предците си роби, и толкова яростно да брани този епитет? Никой от тях не е живял по онова време, за да има право да ги принизява като роби. Нашите предци са били горди българи, жертвали са живота си именно, защото не са искали да бъдат роби. Роби сме сега! Роби на мутри, на корупция, на финансови интереси на шепа хора. Роби на елементарното ни възпитание, отчуждението, скотското съжителство и помеждудругото насаденото ни разядинение като народ! И в 21 век формите на бунта не се изразяват като постнем, споделим или харесаме някое стихотворение. Трябва да се образоваме, да четем, да мислим критично, да създаваме, да се отърсим от битовизма, и най-важното да не позволяваме да ни водят за носа.

МАСАТА

Не желае да нарича предците си роби-но те сами са се определяли така и кои сме ние да ги опровергаваме-все едно ти да казваш§ОХ;КОЛКО МИ Е ЗЛЕ§и аз да кажа--О;нищо ти няма;ти си много добре;цитати-§ДОСТА РОБСТВО И ТИРАНСТВО§§ПЕЙТЕ РОБИНИ§§ПОД ИГОТО§;§ТИ СИНДЖИРА РОБИ§........

ozzy

" Наука и образование за интелигентен растеж" с общ бюджет до 2020 година от 1.37 милиарда лева. Това безспорно е атрактивно, а за алчността вероятно отново ни е виновно турското робство."

mardafi

Васил Иванов Кунчев е съден и обесен за убийство на дете - турския съд го осъжда на смърт

мардафи

що не идеш да ко лапнеш на доган,а

Avatar

Бедров, като един същий Мирча Кришан, час по час се прозиня, че да не остане по-назад от Смилов - ама тя има 99% вода! Чуете ли бе-е-е! 99% вода! Не смеят, другарята "журналисти" да си признаят, че са платени отрепки на кръга "Капитал" и останалата олигархия около драгалевския и им е разпоредено да вият като глуви кучки ката ден и час "доклада, доклада" или "краставицата, краставицата", па белким някой ги удостои с внимание. Е, удостояват ги - форумните тролове на сектата, които винаги са готови да метнат още някоя и друга плюнка. Фактите обаче доста се различават от брътвежите на платените "журналисти" и "анализатори". Веднага след излизането на доклада правителството даде пресконференция и обяви своя анализ, стъпките за преодоляване на проблемите и последващите законодателни действия. Това е, което могат и трябва да направят и те добросъвестно си свършиха работата. Интересно какво очакват такива "капацитети" като Бедров, Смилов и компания недоучени келеши - да се организира перманентна пресслужба и всичките министри да им стоят диван-чапраз от сутрин до вечер и да им "казват нещо за доклада"? Щото това е опорната точка, около която се върти пропагандата последната седмица - "В Бангладеш гръм уби магаре, ама Борисов нищо не казва за доклада"; "Покрив се събори в Перу и разкри тайна нарколаборатория, но правителството мълчи за доклада от ЕК"... ха малко да се поспрете викам, и да спрете да ни надувате главите с тоя доклад. Още повече, че Пърдан беше гарант за случването на реформите, а нищо не случи - що не го питате него, а глаголите подир Борисов? Я някой "журналист" да ми покаже къде в предизборната програма на ГЕРБ има обещания за дълбоки, плитки или каквито се сетите реформи? Подобни тъпотии обещаваха неграмотниците от РъБ - ходете питайте тях!

mardafi

Абе турците са построили повече църкви от болшевиките в България

суьо

Турцету не са ги строили, но поне не са имали нещо против

Развеселен

болшевиките са много страшни били, но и тях сме преживяли и отново ще тръгнем напред

watmark

От турското робство България излиза с модерна европейска държава. Достатъчно независима за да гради бъдеще почиващо на националните интереси. Проблемът идва след това със съветската окупация и унищожаването на националната българска държава. Все още не можем да се възтановим от руското колонялно робство. Това ни е проблемът Бедров. А глупостите които си нахвърлял са в съзвучие с проблема. Радан е аватар на Костов, който е руски агент...

гяур

Я пак ми припомни, Кириаче, как точно "излезе" България от турското робство? Турция я пусна да си ходи или нещо там друго, неква война нещо имаше, с една трета световна сила?

ozzy

"Нямаше реакция обаче на доклада на Европейската комисия, който констатира, че управляващите нямат политическа воля да реформират правосъдието, че са приели една стратегия на хартия и нищо не правят по нея, че не смеят да погледнат проблемите в прокуратурата, че си разменят смс-и с този Висш съдебен съвет, който се специализира в производството на скандали. По тези теми Борисов мълчи."

Avatar

Фактите обаче доста се различават от брътвежите на платените "журналисти" и "анализатори". Веднага след излизането на доклада правителството даде пресконференция и обяви своя анализ, стъпките за преодоляване на проблемите и последващите законодателни действия. Това е, което могат и трябва да направят и те добросъвестно си свършиха работата. Интересно какво очакват такива "капацитети" като Бедров, Смилов и компания недоучени келеши - да се организира перманентна пресслужба и всичките министри да им стоят диван-чапраз от сутрин до вечер и да им "казват нещо за доклада"? Щото това е опорната точка, около която се върти пропагандата последната седмица - "В Бангладеш гръм уби магаре, ама Борисов нищо не казва за доклада"; "Покрив се събори в Перу и разкри тайна нарколаборатория, но правителството мълчи за доклада от ЕК"... ха малко да се поспрете викам, и да спрете да ни надувате главите с тоя доклад. Още повече, че Пърдан беше гарант за случването на реформите, а нищо не случи - що не го питате него, а глаголите подир Борисов? Я някой "журналист" да ми покаже къде в предизборната програма на ГЕРБ има обещания за дълбоки, плитки или каквито се сетите реформи? Подобни тъпотии обещаваха неграмотниците от РъБ - ходете питайте тях!

Развеселен

о, прощавайте, че историята ни е по-важна от поредния доклад!

А каква е историята ти?

Минувач

"С решението си да мълчи по едната тема и да реагира панически по другата, премиерът ясно показа коя страна е избрал. Независимо дали го съзнава или не." Премиерът не само съзнава на коя страна е, а и Той създава страните. Защото Той е главния герой, сътворил поводите и причините за този доклад на ЕК.

Avatar

Сирьозну? Повервахме!

Avatar

България с 9 пункта напред по състояние на демокрацията, 46-а в света през 2015 г. Изпреварва Полша, Унгария, Хърватия и Румъния Норвегия №1, Франция аут от челните 20 заради възхода на Льо Пен България подобрява резултата си по състояние на демокрацията и се придвижва с 9 места напред - от 55-о според миналогодишния доклад до 46-о място в този за изминалата 2015 г. Страната ни е по-напред по този показател от Полша, Унгария, Хърватия и Румъния. Това показва световна класация за състоянието на демокрацията, определяна от анализаторите на Economist Intelligence Unit (EIU).

mardafi

То па това нашето е една история - 1300 години и 800 от тях в робство

Развеселен

недей така бе човек, няма и 700. Малко по-малко от 500 османско и малко под 200 византийско владичество. А когато сме бивали велики, сме били много велики. И пак ще бъдем!

Турското робство - вечното оправдание за провалите... на социализма.

да ама не

Достоевски - ""Ха, та у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин.” А други по-късно направо стигнаха до извода, че именно русите са причината за всички български бедствия: ако не бяхме почнали да държим сметка на турците заради поробените българи, без да знаем как стоят нещата, и не беше се наложило след това да освобождаваме тия „ограбени” богаташи, българинът и досега щеше да си живее безгрижно." ПАК от Достоевски - "да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”

Развеселен

русите са имали една много страшна и свирепа и поради климата си деспотия, ала все пак тяхното царство ни освободи от гнета на султана след кланетата в Батак и затова си оставаме признателни. То не значи роби. Всичко е до мярката

_Malak_

Я, кой не е чел Достоевски! -) То освен тоя некадърен превод на част от 347 стр. има и 349 -та ! : Потом всё обнаружилось, и истина открылась многим из вознегодовавших, хотя не всем, до сих пор не всем. Обнаружилось, во-первых, что болгарин ничем не виноват в том что он трудолюбив и что земля его родит во сто крат. Во-вторых, в том, что и «косился», он не виноват. Взять уж одно то, что он четыре столетия — раб и, встречая новых господ, не верит, что они ему братья, а верит только, что они ему новые господа, да сверх того еще боится прежних господ и тяжело про себя думает: «А ну как те опять вернутся да узнают, что я хлеб-соль подносил?» Ну вот от этих-то внутренних вопросов он и косился — и ведь прав был, вполне угадал, бедняжка: после того как мы, совершив наш первый, молодецкий натиск за Балканы, вдруг отретировались,— пришли ведь к ним опять турки и что только им от них было — теперь уже достояние всемирной истории! Эти красивые домики, эта посевы, сады, скот — всё это было разграблено, обращено в пепел и стерто с лица земли. Не десятками и не сотнями, а тысячами и десятками тысяч истреблялись болгары огнем и мечом, дети их разрывались на части и умирали в муках, обесчещенные жены и дочери были или избиты после позора, или уведены в плен на продажу, а мужья — вот те самые, которые встречали русских, да сверх того и те самые, которые никогда не встречали русских, но к которым могли когда-нибудь прийти русские,— все они поплатились за русских на виселицах и на кострах. Их прибивали мучившие их скоты на ночь за уши гвоздями к забору, а наутро вешали всех до единого, заставляя одного из них вешать прочих, и он. повесив десятка два виновных, кончал тем, что сам обязан был повеситься в заключение при общем смехе мучивших их, сладострастных к мучениям скотов, называемых турецкою нацией и которыми столь восхищались потом иные из деликатнейших барынь наших...

otka4alnik

Всички вие, които сте съгласни и работите за единият покрив и хляб сте роби! И поради простият факт, че сте милиони привличате и други покрай вас... "Спри се българино "

историк

Програмистите, които не работят за Москва, да побързат с електронната система за гласуване! Не включим ли българите от чужбина в избирателния процес, не може да се надяваме, че държавата с Пеевски ще я има!

mardafi

абе кво я дъвчете тая тема ако няма какво да дъвчете да ви дам

ghg

това момче баджаков е много добро жорналисче, така анализирва, осмива, еронизирва, сичко мо се одава :)))

хаха

Да добавя и аз: за жълти стинки го праи

Учебниците въобще изобщо са истински проблем. Но не с тях ще си решим въпросите! Министерството на образованието е на мушка, както и това за здравеопазването най-много, и има причини защо! А дали пак робството ни е виновно или управляващия "елит" съвсем се е оплел в конците и вече не знам какво трябва да стане, че да се хванем за краищата :)

Развеселен

основите на една държава са здравеопазване и образование

mardafi

това с присъствието стана скучно вече

Pisatielia na tazi statia e Turski lizogus i granichi na tupotia ako ne i predateltvo segashno. Problema ne samo e 5 vekovnoto robstvo a tova che Turcia si mechtae i kovarno zad savesata destabilizira stranata, pravitelstvoto, Bulgarskata kultura i edinstvoto chres podmina na naselenieto, DPS, obrazovanieto, seriali, etc. ot 1989. Ponezhe ot togava Bulgaria niama golaim zushtitinik da opazi ot Otomanskite besove, te se pochustvaxa che mogat da rabotat po mechtata Bulgaristan pak da e durzhava v imperiata. Edinstvenata culturna zashtita na tozi iztoshten i iznasilen, ot Turcia nai veche, Bulgarski narod e da se durzhi na tazi 5 vekovna criminalnost da se naricha ROBSTVO!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.