БЕРЛИН – Една тревожна вест хвърли вчера цяла Германия в шок.

24-годишен бежанец от Сирия е починал в Берлин, след като в продължение на дни е трябвало да се реди на опашка за регистрация, и то болен от грип с температура 39,4 градуса.

Това съобщиха от доброволната организация “Моабит помага”. Вестта обиколи страната и Европа.

 Моабит е берлински квартал, където се намира службата, натоварена да регистрира бежанци - LaGeSo (Служба за зравеопазване и социално дело).

"Смъртта на 24-годишният сириец е пряко следствие от положението с дългото редене на опашка пред LaGeSo", заяви вчера доброволката Диана Хенигес от "Моабит помага".

Пръв на помощ му се притекъл неин колега. Той приютил сириеца с  треска и веднага извикал “Бърза помощ”. В линейката мъжът издъхнал поради спиране на сърдечната дейност. Доброволецът публикува сагата във фейсбук.

Полицията беше вдигната на крак, но бежанец покойник не беше открит в нито една берлинска болница.

Днес вече е ясно, че историята е измислена. Доброволецът е признал, че такъв случай не е имало. Той само искал да бие тревога за катастрофалното положение в Берлин, където бежанци със седмици, дори с месеци чакат регистрация – болни, гладни и изтощени. 

“Няма мъртъв бежанец. Доброволецът призна, че е съчинил историята. Той хвърли в шок цялата страна, но няма да бъде подведен под отговорност за съобщението си във фейсбук. Това не е престъпен състав”, оповести полицейски говорорител.

Доброволци от “Моабит помага” окачествяват колегата си като изключително съвестен и всеотдаен. Когато разбрал, че заради него берлинската полиция е вдигната на крак, изпратил SMS до съмишлениците си, че възнамерявал незабавно да уведоми силите на реда кое го е подтикнало да съчини историята с починалия сириец. Получил обаче емоционален срив и се барикадирал в жилището си. На проведен по-късно разпит той се разкаял за постъпката си.

Берлинският сенатор по въпросите на социалното дело Марио Чая, който отговаря и за бежанците, от месеци е подложен на силен натиск заради несвършващите опашки пред LaGeSo.

Политикът от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел оповести пред тв камери:

“Ще продължим сътрудничеството си с  доброволците от “Моабит помага”, което е много важно.”

По повод измислената история с починалия сириец Чая посочи:

“Не смятам, че трябва да се стига до прибързано публично осъждане, дори когато едно лице е извършило нещо, което трудно може да се възприеме.”

Историята с уж починалия бежанец стана броени дни след разкритията, че руски медии съчиняват телевизионни сюжети с живеещи в Германия руснаци. Берлинският кореспондент на Първи канал Иван Благой дори е заплашен със съд заради фалшивата новина за отвличането и изнасилването на 13-годишната Лиза.