Новият представляващ ВСС даде първото си интервю, откакто е на поста и призна, че нито веднъж не е комуникирал с Бойко Борисов.

"Всъщност така отговорих на Етичната комисия, но после се сетих за два случая", поправи се Узунов.

Пред Нова тв магистратът, който в аферата "Двете каки" беше споменат като "човека на Бойко в Съвета", разказа за двата пъти. Всъщност три.

Според Узунов цялата атака срещу него тръгнала от една прословута снимка, където са с министър-председателя и Яне Янев. Тя била, когато в първия си мандат Борисов отишъл на церемонията за откриване на Районен съд - Сандански (Узунов е бивш председател на този съд, б. р.).

"Чакайте, чакайте да ви кажа... Вторият път беше на откриването на новата сграда на Софийския районен съд.

Аз, като го видях, отидох да го поздравя и той дори не ме позна. Това стана пред колегите, пред публиката", каза Узунов.

После той се сети и за трети път - когато като шеф на бюджетната комисия във ВСС, ходил при служебния финансов министър Румен Порожанов да моли за актуализация на бюджета и Борисов излязъл от МФ.

Той по никакъв начин не можел да си обясни как го свързват с премиера - освен в "Двете каки", и в историята с изпратения СМС, за която Лозан Панов постави ултиматум именно Узунов да си покаже разпечатката от комуникациите. 

В студиото той напомни, че е показал разпечатка за периода от 9.30-12.30 ч на 14 януари, а на забележката на водещите, че е показал не разпечатка, а удостоверение, че няма изходящи съобщения, той отговори, че не разполага с друг апарат и от години е само с този.

На въпрос на водещите какво става например с комуникациите по вайбър, Узунов каза:

Как да докажа, че не съм имал комуникации по вайбър, аз не знам. Ще ви издам пълномощно от мое име, да потърсите центъра или офиса, който обслужва този вид комуникация.

Защо обаче непрекъснато споменавали него, за самия Узунов било загадка: 

"Как да ви кажа - аз вече оставам с впечатление, че с г-н Борисов сме били заедно в детската градина - той в първа, аз в четвърта група."

По повод комуникацията по вайбър, която се споменава и в "Яневагейт" - че той звъннал на Янева и я питал има ли вайбър, Узунов се оказа сведущ: 

"Аз, като си погледна в моите контакти, виждам кой има вайбър и кой няма. Звучи нелогично да ви звънна и да ви кажа може ли по вайбър и да се чуем.

Никога не съм говорил с г-жа Янева по този въпрос, или по който и да е друг въпрос. Никога премиерът не ми се е обаждал по който и да било въпрос", декларира представляващият ВСС.

Още по-голямата загадка за него било, че после някой друг се бил обадил, че времето в Сандански е много хубаво и канил Янева на разходка в парка.

По повод друго изнесено от "каките" - че назначенията в съдебната система първо минават за одобрение през Делян Пеевски, Узунов застана твърдо зад принципността на ВСС:

Това е също голяма легенда. Аз мога да твърдя, аз заявявам - никога досега който и да е кадрови въпрос не се е решавал по посочен подобен или някакъв друг начин. Това е версията, която така се налага.

Попитан за декларацията от вчера, че няма да подадат оставка той каза, че съдебната реформа е много важна и в този момент няма да отстъпят. 

Нека да не мислим и да не смятаме, че политиците, които поискаха нашата оставка, са глупаци. Те не са идиоти. Те много добре знаят, че в тази ситуация нищо не могат да направят. Казват ни : Или се вземете в ръце, или ще ходите по дяволите. Оттука нататък нас ни очаква много работа, да запретнем ръкави, апелира Узунов.

(Всъщност на заседанието си вчера ВСС дори не можа да постигне единодушие кога ще вкара обсъждането на евродоклада като точка в дневния ред, б.р.)

Представляващият увери, че той няма да бъде сложен в някое чекмедже. И пак увери, че ще набележат мерки и конкретни срокове за реализиране, ще положат всички усилия, ще разгледат всичко, което е в ресора на ВСС.

На въпрос, повторен 5 пъти от Виктор Николаев - защо по индекс на корупция сме след Руанда, Гана, Сенегал и дори Македония Узунов отговори, че констатацията в доклада, че "няма политическа воля", не касае ВСС.

- Имайте предвид, че борбата с рещу корупцията не лежи само на плещите на ВСС. По същата логика бих попитал защо медиите в България са оценени на 107-о място по сводоба.

- Ами кажете, де - защо - в хор попитаха и двамата водещи.

- Аз не коментирам област, която не разбирам - застрахова се магистратът.

За разследването от Етичната комисия по "двете каки" (което беше прекратено с мотив, че записите са манипулирани, б.р.) Узунов заяви, че от комисията са направили всичко възможно.

Етичната ни комисия е единствената компетентна, която се занима със случая. Извърши се проверка на всички участници. Дори премиерът на практика даде обяснения.

Всичко е много подробно протоколирано. Аз също съм давал обяснения , каза Узунов.

(Всъщност Етичната комисия дори не можа да открие адвоката Момчил Мондешки, който според Ченалова е мъжът на записите и според мнозина "свежда нарежданията отгоре" в СГС, б.р.)

Узунов не пропусна да атакува бившия правосъден министър Христо Иванов.

"Попитайте г-н Иванов какъв пакет законодателен е завещал в Министерството на правосъдието. Попитайте г-н Иванов колко точки е внесъл за обсъждане в Министерския съвет."

Всъщност справка сочи, че за една година - между 7 ноември 2014 г. и 30 ноември 2015 г. МП е внесло над 40 законопроекта (може да ги видите тук).