Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гласувах против декларацията по две причини. Първо, смятам, че така се подменя предметът на разговора. Сега трябва да говорим за конкретните недостатъци, които са констатирани в доклада на ЕК, който излезе днес. И в които ясно се констатира, че доверието във ВСС така или иначе е изчерпано.

Оттам нататък трябва да се търсят бързи решения за това: Какъв е полезният изход от ситуацията? Как да продължат ключови разследвания, които неоснователно са прекратени – и според ЕК, и според според мен и според много мои колеги.

Те са: „Яневагейт“, случаите, касаещи начина, по който се е управлявал Софийският градски съд и създадените корупционни практики. И много други конкретно споменати случаи, които трябва да получат задоволително развитие и в крайна сметка решение.

На всичкото отгоре, другото ми съображение е, че ние отговаряме на едно не особено искрено, лицемерно дори искане от парламентарните групи, които всъщност са част от проблема. И вместо те да предложат решение на проблема, те искат неговата подмяна. Това за мен не е честно.

За "Яневагейт". След като прокуратурата обяви, че записите са манипулирани, впоследствие все пак заяви, че ще започне да разследва и съдържанието на разговора. Това мисля, че беше през декември. Аз многократно повтарям, както и други колеги, че трябва да задаваме въпроси към прокуратурата – как се движи това разследване и какви резултати ще има от него.

Дали при утрешното обсъждане във ВСС на евродоклада ще настоявам за разследване на „Яневагейт“, неизбирането на председател на Софийския апелативен съд и др.? Конкретно ще настоявам – не само аз, а смятам и много други колеги. Наистина в доклада има конкретни въпроси, които чакат решение. И решението е от ВСС.

Освен всичко друго смятам, че трябва да призовем народните представители и правителството по най-бързия начин да изпълнят ангажиментите си конституционните промени – макар и в този осакатен вид - ефективно да влязат в действие. Т.е. - да се приемат законите.

За оставката на ВСС или отделни негови членове. Аз мисля, че мнозинството от колегите – и аз подкрепям това становище, - смятат, че не сега е моментът за подаване на оставка по чисто юридически съображения. Тъй като в момента, въпреки че като морален акт този въпрос винаги стои открит, по чисто юридически и практически съображения, подаването на оставка всъщност няма да реши нито един от проблемите на съдбната власт. Пък и на ВСС.

Практичеки избор на нов състав на ВСС по новите правила сега е невъзможен. И подаването на оставки в момента дори ще задълбочи кризата. Но трябва да има ясен план за това какво се случва.

Дали целта беше да „се измият очите“ пред ЕК с разпускането на ВСС? Смятам, че това е една от причините. Защото в този доклад – за разлика или в сравнение с други – много ясно и конкретно са поставени проблемите, които касаят решителни резултати в борбата с корупцията по високите етажи, липсата на независимост в съдебната власт. И са поставени конкретни въпроси за емблематчни случаи, които разкриват тези проблеми. Т.е. - зависима съдебна власт и липса на желание у властите за реална съдебна реформа. Това е проблемът.

Мисля, че в доклада на ЕК е безпрецедентно подчертано включванто на съдиите и на председателя на ВКС в дебата за съдебна рефрма и колко той е важен. Опитът да се преведе на гражданите защо е важна реформата и как тяхното участие, включително и исканият натиск за тази реформа са важни. Това е пътят.

Няма кой да извърши съдебната реформа отвън. Осъзнаването на все повече български граждани и съдии, и прокурори (надявам се), че реформата трябва да е резултат на нашите усилия, на нашето активно участие, ще доведе до промяна в процеса. Няма друг изход според мен.

Другите инструменти няма да дадат такъв бърз резултат, както например това, за което се заговори – активирането на чл. 7 от договора за ЕС.

Дали днес пропадна план – ВСС да бъде разформирован, за да поеме изцяло критиките от мониторинговия доклад и да се избере спешно нов състав на съвета по старите правила? Честно казано, избягвам да мисля за такъв тип сценарий. Сигурно в нечия глава е имало и такива планове.

***

Бел. ред. - Авторът е единственият член на ВСС, който днес гласува против приетата декларация от Съвета. Изреченията с получер шрифт или въпросителна са въпроси на Клуб Z и други медии по време на изявлението му пред журналисти.

Ключови думи

Коментари

Кабакчиев, враг на народа №1

"Няма кой да извърши съдебната реформа отвън. Осъзнаването на все повече български граждани и съдии, и прокурори (надявам се), че реформата трябва да е резултат на нашите усилия, на нашето активно участие, ще доведе до промяна в процеса." Българската така наречена съдебна система е драстично корумпирана и некадърна, защото такива са огромното мнозинство магистрати! Това е факт, който се знае вече от 92%-96% от българските граждани. Обаче това лице тук обяснява как, видите ли, магистратите щели били - или трябвало - да направят реформата. Как ще я направят, господине? Като се ритнат изотзад и обещаят вече да не правят тъй? Да обещаят вече да не вземат подкупи? И да не решават делата помежду си на принципа quid pro quo? Приказки от 1001 нощ на лице, което принадлежи към магистратската общност! Изходът е съвсем друг: УВОЛНЕНИЕ НА ВСИЧКИ МАГИСТРАТИ (включително на това лице), СЪЗДАВАНЕ НА НОВА СЪДЕБНА СИСТЕМА ГЛАВНО ОТ НОВИ ХОРА - ЧРЕЗ АТЕСТАЦИОННИ КОМИСИИ В БРЮКСЕЛ, БЕЗ НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН В ТЯХ! Магистратите, кандидатстващи за новата система от старата, да декларират писмено, че са некорумпирани и компетентни, кандидатурите им да бъдат поставени във всички населени места за публична оценка. Всеки гражданин да може да се изкаже и да представи документи и данни за деянията на всеки магистрат. И след това атестационните комисии в Брюксел да решават!

Развеселен

няма да бъде активиран чл.7, не се надявайте

петроф

Защо ГЕРБ и Куневиците искат оставка на ВСС като Парламентарната квота може много лесно да си я отзоват без декларации и циркаджийски номера?? Има 11 от 25 души във ВСС парламентарна квота. Нужни са 1/5 от депутатите, за да поискат оставката на тези 11. Да действат! Един от тези 11 е Ясен Тодоров - предложен през 2012 от АТАКА, забележете!! Да, същият дето председателства Етичната комисия и дето жена му го смяташе за загубеняк..

ozzy

Защото са червени боклуци, затова.

ozzy

Aми ако се активира чл. 7 от договора за ЕС /крайно време/, Мутрата ще отпраши ли за Испания, или ще се маскира при Галевите в Ю.Африка? Веселяк светни ме след консултация с "аватарчо", какво се говори по сараите и из Банкя?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.