Независими юристи и криминалисти ще направят разследване за това как в тениса се справят с уговорените мачове, стана ясно на пресконференция днес. Спецовете ще проверят организацията Tennis integrity, а също така международната федерация (ITF), женската (WTA) и мъжката (ATP) асоциации.

В последните дни избухнаха ред скандали за "черно тото" в тениса, след като Би Би Си и BuzzFeed изнесоха стряскащи данни за симулативна игра в аристократичния спорт. Започнаха да излизат имена и конкретни мачове, но повечето от тях са на неизвестни състезатели, извън първите 100 в света. Докато авторитетни медии твърдят, че са замесени и големи имена.

Планира се създаването на обща структура, която да се занимава с грозното явление по кортовете.

Шефът на АТР Крис Кърмот обяви за цели 18 потвърдени случая на уговорени мачове на високо ниво в световния тенис, а шестима състезатели са дисквалифицирани завинаги. Толкова е разкрила организацията Tennis integrity от 2008 г. досега.

Шестима тенисисти са извадени пожизнено от играта. Кърмод добави, че новата антикорупционна комисия ще има по-широки пълномощия, което ще й помогне за по-бързо и пълно разследване на съмнителни случаи за договаряне на мачове.

Австриецът Даниел Келерер пък получи доживотна дисквалификация, след като се разбра, че срещата му с Александрос Якупович от Гърция е била манипулирана.

А ДНЕС В МЕЛБЪРН СТАНАХА ИЗВЕСТНИ И ПОСЛЕДНИТЕ ПОЛУФИНАЛИСТИ НА ОТКРИТОТО ПЪРВЕНСТВО НА АВСТРАЛИЯ