Знаете ли защо повечето жени, носещи името Аксиния са родени през 60-те години на миналия век? Едва ли ще се сетите!

Обяснението е, че по това време в България се е прожектирал филма по романа "Тихият Дон" на Михаил Шолохов, а българите са били силно впечатлени от историята и са избрали това името на главната героиня за дъщерите си.

Днес "Тихият Дон" не вълнува, но хората у нас продължават да кръщават децата си на герои от киното и тв сериалите, обясниха за Клуб Z от Дирекция "Демографска статистика" на Националния статистически институт.

Световната търсачка Google прави най-мащабното статистическо изследване в света. То се нарича Zeitgeist (от немски - духът на времето) и обхваща повече от 1 трилион заявки за търсене в празното поле. Миналата година за първи път бяха публикувани данни и за България, които бяха доста изненадващи. Оказа се, че най-популярното търсене в   Google от България е словосъчетанието "Огледален свят".

Ако това да не ви говори нищо, трябва да знаете, че вие сте изключението. Това е кахърен турски сериал, от който Би Ти Ви е извъртяла супер успешно вече два сезона. В семейната сага става дума за за портиера Ръза и чистачката Зехра, която има големи амбиции за дъщеря си Фериа. Дъщерята иска да е принцеса в близо 200 серии само за първите два сезона.

От екрана красивата главна героиня е кацнала директно в свидетелствата за раждане, показва справка на националната статистика, изготвена по заявка на Клуб Z.

През последните години с нахлуването на турските сериали се регистрира и този феномен – новородени главно от турски произход да бъдат кръщавани на имена на  герои от гледаните масово популярни филми.  В случая с посоченото име Фериа от „Огледален свят“ установихме че има само 4 момичета с това име. Но с окончание на „я“ вместо на „а“ са общо 89 момичета и то родени през последните две-три години, обясниха от НСИ.

Не толкова голямо разпространение получи името Ферхунде (главната героиня на "Листопад") – само 3 момичета родени през 2011 г.  Значително повече е разпространено името Онур (основен персонаж от 1001 нощи) – 843 момчета и мъже са с това име в края на 2013 г.  „Пикът“ с даването на това име е през 2009 г., когато с това име са „удостоени“ 84 новородени момчета.

Интерес представлява и името Езел, получило разпространение след 2010 г. Това всъщност не е лично име, а самото наименование на сериал, който върви по Нова телевизия. Езел са наречени 99 новородени, показват данните на НСИ. Любопитното е, че с това име се кръщават както момчета, така и момичета (съотношението е 49 на 50).