Здравният министър Петър Москов се включи в дебата за новите учебни планове и разкритикува формулировката за съвместното съжителство между българи и турци по време на периода на османската власт по нашите земи

"Детето ми на 6-6 и половина и знае, че е имало турско робство. Знае и за ролята на православната църква за запазването ни като народ. Чист идиотизъм е да казваш, че съжителстваш с някой който те е победил и поробил", каза Москов в сутрешния блок на бТВ.

След това министърът премина към други "турски" теми.

"Пентаксимът" е френска ваксина. Тя само е доставена от Турция, но производителят ѝ е заводът "Санофи Пастьор" в Лион", каза Москов.

Според него ваксината е с направени всички тестове, че отговаря на всички европейски изисквания. По повод разследването на прокуратурата, че тя не е разрешена за употреба Москов обясни, че това се отнася за търговията с нея.

"Във всеки един момент държавата може да прилага и неразрешени за употреба ваксини и това се прави", обясни министърът.

Според Москов срещу него се водела яростна политическа атака , чийто говорители били от ДПС, като целта била движението да влезе през парадния вход във властта.

"Срещу мен се води пропаганда заради нарушени икономически интереси. Разни хиени по сайтове за 50 лева могат да напишат всичко", обясни Москов.

За втората турска ваксина "Еувакс" министърът подчерта, че тя ще се използва за българските деца, а само за имунизации на бежанците.

Москов определи като спекулации медийните спекулации за някакви турски интереси в технологията  за събирането на пръстов идентификатор за здравноосигурителните права.

"Две компании са допуснати за участие на финалния етап на  конкурса за електронното досие. И двете са български. Това са "Стемо" и "Контракс" - едната е правила системата на ДАНС, а другата - на парламента. Каква Турция за бога! Капка по капка се цели нищо да не мръдне в тази държава, то ще мръдне", зарече се министър Москов.