Карл Билд - бивш премиер (1991-1994) и бивш външен министър (2006-2014) на Швеция, е разглеждан от властите в Киев като кандидат за поста министър-председател на Украйна, предаде ТАСС.

Други възможни варианти са украинският финансов министър Наталия Яреско, бившият президент на Грузия и настоящ губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили, както и председателят на Върховната Рада Владимир Гройсман.

Това заяви източник от украинската президентска администрация. Според него екипът на държавния глава Петро Порошенко активно работи за премиер да бъде назначен Карл Билд. Шведският политик активно се е занимавал преди с Украйна, но в момента бил "без работа".

Според украинската агенция Главком назначаването на Билд ще премахне риска от разпадане на коалицията в украинския парламент и ще позволи да се разговаря на равни начала с международните донори на страната.

Освен това, екипът на Порошенко може би разчита да превърне Билд в "параван", отреждайки му ролята на британска кралица с представителни функции, намеква ТАСС. По този начин Западът става директен участник в развитието на украинския проект и поема свой дял от отговорността за наличие или отсъствие на реформи, допълва агенцията.

На 29 декември 2015 г. премиерът Арсений Яценюк заяви, че е готов да напусне поста си, но чак след като си довърши работата.

В средата на 2015 г. Карл Билд бе поканен, заедно с американския сенатор Джон Маккейн и Михаил Саакашвили, за участник в Консултативния съвет за надзор на реформите в Украйна. Маккейн отклони поканата

Руският президент Владимир Путин нарече "плюнка в лицето на украинския народ" назначаването на Саакашвили за губернатор на Одеска област.