Сред 20-те процента най-богати българи попадат хората с доходи над 801 лева на човек от домакинството, изчисли Инстутутът за пазарна икономика.

Според изследването му една пета от българите, които са под прага на бедност от 286 лева за 2013 г., са получили едва 7 процента от доходите в България. Най богатите 20 на сто са разпределили 40% от парите, а понятието "средната класа в България" определено трябва да бъде сложено в кавички. В тази група попадат хората, чиито месечни доходи са от 286 лева до 801 лева. Точно в тази група попада основната част от населението на страната - 4,2 млн. души.

Според Петър Ганев от ИПИ наличието на висше образование на практика гарантира, че няма да си беден. По думите мупроцентът на бедност при висшистите е под 5 на сто, а еквивалентният им доход - около 1000 лева. Групата на висшистите към 2013 г. е около 1,2 млн., от които заетите висшисти са 887 хиляди души. При високообразованите българи нивото на бедност е едва 2 процента. 

При българите със средно образование бедните са 12-13 процента, а при тези с основно образование скача на 37 на сто. Още по-зле е положението за българите с начално или още по-ниско образование. 60 на сто от тях са бедни. 

Данните на ИПИ показват и че бедността се шири в по-малките населени места с висока безработица. Според изследването в София и големите областни градове процентът на бедност е около 10 на сто, а доходите - почти 1000 лева, като шансовете за намиране на работа са добри. В малките градове и селата обаче една трета от хората са бедни.