Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Брюксел, а не Европейският съюз спря проекта "Южен поток", заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на голяма пресконференция, посветена на дейността на руската дипломация през 2015 г.

Той изрично изтъкна, че прави разлика между Съюза и неговата столица.

Това бе част от отговора му на въпросите на българския журналист Борис Анзов, кореспондент на "Медиа мост".

"Смятам, че Русия и България са толкова тясно свързани с историята и културата си, просто по човешки, че е, меко казано, обидно, когато някои политици в угода на моментните конюнктурни цели в рамките на близките изборни цикли са готови да разрушат и принесат в жертва всичко това чрез своя стремеж, който много често не е техен, а е продиктуван отвън", започна Лавров.

След което премина към "Южен поток" и стовари гнева си върху Брюксел.

"Русия никога не е била инициатор на намаляването на търговско-икономическото и всяко друго сътрудничество с България. Това се отнасяше и за проекта "Бургас-Александруполис", от който България излезе едностранно през 2013 г., и АЕЦ "Белене", и "Южен поток". Както призна Бойко Борисов, Брюксел не позволи да се строи "Южен поток". Не Евросъюзът, а Брюксел. Искам да подчертая разликата. Има Еврокомисия, която се състои от комисари и комисарши. Това е такава бюрократична структура, която като всяка такава структура иска да се възпроизвежда и утвърждава. И често виждаме как страните членки започват да изразяват недоволство от стъпките, предприемани от Еврокомисията без съгласуване с тях. Така стана и през септември 2014 г., когато бе въведен първият блок от санкции (срещу Русия - б.р.) без съгласуване с членките. Проблемът на брюкселската бюрокрация все по-често възниква в дискусията, включително за това как Германия се чувства в ЕС", каза Лавров.

Русия не можела да чака смяната на настроенията в Брюксел по отношение на "Южен поток" и започнала да търси алтернатива.

"На Европа й е необходим руският газ, украинският транзит е ненадежденн. Необходимостта от излаз на руски газ в Европа е даденост, която се споделя от всички. Намерен бе вариант - "Северен поток-2", макар това напълно можеше да бъде "Южен поток", ако Еврокомисията малко мислеше не за геополитическите игри, а да свърши честно работата си и да гарантира по-добре енергийната сигурност на ЕС."

Борис Анзов сподели пред Лавров, че у "някои хора в България" нараствала загрижеността по повод увеличаването на въоръжението на НАТО и присъствието на танкове "Ейбрамс".

Борис Анзов показва бъклицата, подарък за Лавров.

"Това тревожи и нас. Видях неотдавна статистика - Пентагонът иска за операции в Европа 4 милиарда долара годишно вместо досегашните 790 милиона. Целта е създаване на складове на предни позиции и постоянна ротация. Вие сте членове на НАТО, затова трябва да се подчинявате на дисциплината", отговори Лавров.

След това обаче руският външен министър намекна за възможно разделение в пакта. И повтори старата теза, че Европа козирува на САЩ.

"Но решенията в НАТО се вземат с консенсус. Ако махнем гласовете на тези мои колеги, които изразяват загриженост, че НАТО пак започва да действа въз основа на образа на врага, ще се получи сериозна група от лица. Но не знам защо, когато идват в Брюксел, те следват блоковата дисциплина, а не своите интереси. Кой определя тази дисциплина? Нашият президент наскоро каза, че проблемът е, че решенията в НАТО се вземат от САЩ, а Европа козирува."

Българският журналист попита Лавров дали има възможност Русия да увеличи бюджетните пари за наши студенти. Той заяви, че българските младежи ходели да учат само в ЕС по програмата "Еразъм". И добави, че днешното поколение няма да знае българската история.

"Готови сме, ако има интерес и България самостоятелно определя линията си", каза Лавров. Но добави, че трябва да се върви към Болонския процес - сближаване и хармонизация на системите за висше образование в Европа.

Руският външен министър се изказа и за историята.

"Българите трябва да мислят и да не забравят историята си - кой им е помагал да отхвърлят османското робство, а и в други тежки ситуации. При посещението ми в България видях хора, които не искат и няма да позволят да пренапишат историята като в други страни, като в нашата "любима братска Украйна".

Макар да е следвал в Русия, журналистът Борис Анзов често не улучваше падежите. След като зададе всичките си въпроси наведнъж, той обяви от мястото си, че подарява на Сергей Лавров бъклица.

Ключови думи

Коментари

Официальный курс доллара вырос на 4 рубля, евро – на 4,7 рубля Цена на нефть колеблется вокруг отметки в $30 за баррель 26.01.2016

Европейската комисия е подготвила два законопроекта, които ще му позволят да получи пълна информация за дългосрочните договори на "Газпром" с държавите-членки на Европейския съюз „ Проектът забранява в ЕС, сключване на междуправителствено споразумение в енергийния сектор, без одобрението на ЕК. Отделно са разписани изцяло задълженията да се докладва за търговските договори за газ, които обхващат повече от 40% от местния пазар (тези изисквания са само за договори, "Газпром" с държавите от Централна и Източна Европа). Теоретично, Европейската комисия, всички доставчици на ЕС на газ ще бъдат задължени да информират регулатора за параметрите на дългосрочни договори , за да се оцени въздействието им върху енергийната сигурност." " Като минимум, "Газпром" може да бъде принуден да преразгледа редица договори,за намаляване на вече ниски маржове. В най-лошия случай, можем да очакваме следващия етап от антимонополно производството и тежки глоби. Като цяло, според анализатори, ситуацията за "Газпром" е неблагоприятно - компанията се готви за още една тежка година и намаляване на инвестициите и в най-приоритетните проекти. Вчера газовата компания заяви, че инвестициите в изграждането на газопровода "Силата на Сибир" през 2016 г. ще бъде намален с повече от половината - до 92 милиарда рубли. Миналата година, инвестицията "сили на Сибир" след преразглеждането е била намалена с 39% - до 19 милиарда рубли . Турски поток" е напълно изключен от настоящото версия на плана за инвестиции. Тези данни показват, че монополът се готви за още една изключително трудна година, и това може да добави към инвеститорите скептицизъм ." Според прогнозата им, акции на "Газпром" ще останат под натиск в краткосрочен план, освен ако цените на петрола се показват постоянно положителна динамика.От началото на година капитализацията на холдинга намаля с 100 милиарда рубли .

Песков не стал комментировать сообщения о новом браке Людмилы Путиной

Россияне продают виллы с дисконтом до 40%

БГ

Има да гледаш България през крив макарон

търся истната

Българите трябва да знаят историята,а не изкривената и просмука с комунистически лъжи руска пропаганда за страната си.

Интересно, дали Аспарух не е докарал от степите газ в бъчви и ако го е нямало, как са се оправяли. Сега комунистите пърдят в шишета, а ИсакOFF им изкупува продукцията на много завишени цени, шише пръдня - барел нефт от сорта Урал, ама се пита ДОКОГААА?!

Г-н ЛаВров, вярно ли е че руските учени са излезнали с окончателно заключение, че руснаците са с УГРО-ФИНСКИ ПРОИЗХОД И НЕ СА СЛАВЯНИ!? ///// Российское издание "Власть" опубликовало "исследование генофонда русского народа", которое подтвердило уже давно известную версию, что русские не являются славянами, а относятся к угро-финской группе, но интересное не в этом, а в том, что сей факт должен радикально изменить идеологические основы "Русского мира". Но вернемся к исследованию, которое проводилось Медико-генетическим центром Российской академии медицинских наук. Признав факт, что русские не славяне, а финны, россияне и тут умудрились запачкать все ложкой дегтя, заявив, что и украинцы якобы тоже славянами не являются.

Да си оправят първо банановата империя преди да ни назидават.

м

Информацията не е прецизна. Кой е Борис Анзов - за първи път чуваме това име. За коя медия работи, кой го е акредитирал на годишната пресконференция на МИД-а, как така му е дадено предимство да задава куп въпроси? Въпроси, въпроси...

Росавиация: Каждый второй авиаперевозчик РФ неплатежеспособен

России не победить, но решил изымать незаконное имущество и активы 26 января 2016, 13:595.9т 3 Поделиться 13 П Путин признал, что коррупцию в России не победить, но решил изымать незаконное имущество и активы Россия вряд ли сегодня-завтра добьется ярких побед в борьбе с коррупцией. Об этом 26 января президент России Владимир Путин заявил на заседании президентского антикоррупционного совета РФ, передает РИА Новости.

дерусификация е нужна на България, браво на Украйна !!!

НАГЛЕЦ !!!!

destilator

Историята на България отдавна е пренаписана от руско-съветските другари и българоидите , които им служат. ВРЕМЕ Е ДА ПУБЛИКУВАМЕ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ , а не това ,което са ни написали други/включително руси/.

въх,дано и други журналисти да са се вместили от тоя натегач.

Той за какво ли вече не се изказва. Тавариш Лавров, имате ли забележки за новата ми шапка?

Най-доброто за България е скъсване на дипломатически отношения с Русия за поне 20год.

Б.Борисов

Много харесвам С.В.Лавров!

натовец

Ми вземете се бе! Само нас не ни замесвайте в това...

не сещам за тежки

ситуации, в които е изпадала България и Русия да не е била замесена - от Съединението та до наши дни. А на Лавров дъщеря му учи и живее при презрените американци в САЩ, за сведение.

mardafi

Странна държава е това Раша - един мангал като Лавров говори за славянство

Този смотан даалия Анзов откъде го изкопаха.Един даалия как ще уцели падежите като той Български не можи да говори правилно.

Usuka Hamikura

Гьонсурат...

Батето

Конската глава пак се изкъка на метеното. Това му е принцип на мислене, а и на действие. Руската външна политика все още се води от принципи, приети в началото на 19 век. Без измемений (като нивото на реса Дунав).

Байо Либене, дочувам че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш в Булгарско? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. В. Левски

опа

Ами за Графа Игнатиева убиеца на Апостола? Докога ще мълчим по въпроса? Между другото, когато Първанката правеше двата шлема, едно от условията на България беше да върнат Българския Държавен Архив. Кво стана? Защо е секретен в Москва. Лавров знае ли нещо по въпроса?

изгубеното звено от еволюцията

По времето на Сталин комсомолки активистки са правили опит да забременеят от Горила. Целта е била да се създаде Силен, безкомпромисен и безжалостен войник. Официално това не е можело да стане поради Резус фактора. Като гледам снимката си мисля че някоя комсомолка е успяла да преодолее това препядствие и да зачене.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.