Прокуратурата е започнала проверка по оплакването на американския инвеститор Ян Аронов за искан подкуп за участие в покупката на "Химко", стана ясно от участие на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова в Нова тв.

Писмото на  Ян Аронов е получено в Главна прокуратура на 20 януари. Разпоредени са проверки от прокуратури в София и Враца, съобщи Румяна Арнаудова Тя уточни, че проверката за „Химко” ще започне с проверка на лицата, подали и споменати в сигнала, в това число Ян Аронов, неговата компания, както и споменатите в сигнала му лица.

Ян Аронов влезе в новините през последните дни, след като стана известно негово писмо до премиера, главния прокурор и американското посолство, в което твърди, че са му били искани два пъти по €500 000 от човек с фамилията Богданов, представил се за съветник на премиера Бойко Борисов, за да купи активите на фалиралия завод "Химко".

ЕТО ГО ПИСМОТО НА АМЕРИКАНЦИТЕ ДО БОРИСОВ ЗА ХИМКО

Премиерът Борисов вчера първо съобщи, че няма да се меси в случая, а след това разпореди проверка на прокуратурата и ДАНС.

БОРИСОВ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА И ДАНС ЗА ХИМКО

Сигналът е разпореден за проверка на прокурор от Върховна касационна прокуратура, обясни Арнаудова. Той е насочил сигнала към две прокуратури - на Окръжна прокуратура - Враца е изпратен сигнала с указания да се извърши проверка за длъжностни престъпления, както и за подкуп. А на Софийска градска прокуратура е разпоредено извършване на проверка с оглед твърдените данни за поискан подкуп в размер на 1 млн. евро.