Два паралелни протеста започнаха днес във врачанското с. Галиче - в подкрепа и против Ценко Чоков. От няколко дни няколко човека искат единият от синовете на "вечния кмет" - Мартин, да получи адекватно наказание за побой над Радослав Алексиев.

Пред Нова тв самият потърпевш Радослав каза, че протестират, защото синът е отново навън, след като врачанският съд го пусна под гаранция. 

"Докога ще продължава това? Колко пари даде на тия хора", попита битият, визирайки кмета.

Според него органите във Враца (той не уточни кои, б.р.) дори са подправили дата на призовка, за да извикат по-късно свидетел, който е в негова защита. Битият младеж каза, че досега го е било страх.

По-рано пред Нова тв Ценко Чоков каза, че синът му е имал 160 на 100 кръвно и при това положение не може да го остави в ареста, а трябва да го кара в болница в Плевен.

Обвинението срещу Мартин от прокуратурата е за средна телесна повреда по хулигански подбуди. Съдът обаче прецени, че няма достатътчно доказателства, че той е извършител на побоя над съселянина си.

ЗАКОПЧАХА СИНА НА ЦЕНКО ЧОКОВ ЗА ПОБОЙ

Другият аргумент е, че Мартин Чоков заявил, че иска да си продължи образованието.

На кадрите от съда се видя, че в Галиче е пристигнал известният софийски адвокат Иво Найденов, който защитава клиенти по делата срещу Златко Баретата, "Килърите" и много други т. нар. знакови личности.

Много по-многолюден обаче - около 300 души, тази сутрин бе митингът в подкрепа на кмета 5-и мандат, въпреки студа от минус 20 градуса.

Тоя кмет не е само кмет на Галиче - той е баща - казаха някои от събраните! По-добър е от Фандъкова, къде чисти у София улиците. 

Самият Чоков се оплака, че искат не просто да го свалят от власт, а и да го изселят, но всеки има право да живее, където си иска.

Е, няма как да стане - 4-5 човека да решават бъдещето на едно голямо село като нашето, което е около 2000 жители, каза кметът, който вече се е отказал от предишните си заплахи, че ще емигрира.

Подкрепиха го и от партията, която този път го издигна - ДПС.