"Не е цел на Германия и Бавария да превърнат Македония и България в чакалня за бежанците. Целта на Берлин е да се опита по всички начини да намали броя на прииждащите бежанци и това да стане рязко и трайно, защото не сме в състояние да приемем още 1 милион бежанци през тази година“, заяви Херман.

Това са думи на държавния министър на вътрешните работи, строителството и транспорта на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман. Той присъстваше по време на пресконференция във връзка с Стратегията на ЕС за Дунавския регион, посветена на противодействието на международния тероризъм, предаде „Фокус“.

"За тази цел се провеждат разговори с турското правителство с идеята, ако може още на турска територия да се прекъсва потока на тези бежанци и те да не напускат турската държава. Същевременно Германия да заяви ясно и категорично, че не е в състояние и не може да приеме такъв голям брой бежанци. Целта ни е тази наша категоричност да достигне до страните от които идват самите бежанци, защото да всички е ясно че те не искат да дойдат в България и Македония, целта им е Германия“, допълни Херман.

На срещата бе и министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя заяви, че България охранява границите си по шенгенските стандарти.

"Темата за Шенген остава тема за България, защото тя е част от нашето споразумение за приемането в ЕС. Разбираме ситуацията в Европа и смятаме, че е по-важно да изпълняваме нашите задължения, отколкото да настояваме за допълнителните права, които могат да имат нашите граждани. Без да снемаме темата от дневния ред, ще се съобразим със ситуацията, защото трябва да действаме в интерес на всички държави“, коментира министърката.

По-рано чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че в Македония и България може да бъде създадена нова подсилена шенгенска граница, която да компенсира пропускливите защити в Гърция и Турция, съобщи Радио "Прага".

"Европа трябва да съчетае няколко различни мерки, за да се справи с кризата", добави той.

Премиерът даде за пример засилването на външните граници на шенгенската зона, изграждането на горещи точки за бежанците и оказване на помощ на трети страни като Турция.