"България е вече фронтова държава", заяви пред БНТ политологът Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и Черноморски изследвания.

Така той коментира вчерашната кратка визита у нас на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.

"Не сме допринесли с нищо да сме в сравнително изгодно положение в момента. Турция и Русия в момента са в упадък. Те са две империи, които винаги са имали претенции към нас. Гърция е в тежка криза, която няма да разреши още 10 и дори 20 години. Македония е с трагичен режим. Погледнете Босна, Албания, Косово - там има стотици джихадисти, които са се върнали от бойните полета в Сирия. Сирия не знае дали иска да е с Европа или с Русия", каза Алексиев.

И изтъкна, че Румъния и България са единствените две държави в региона със солидни позиции.

Страната ни има голям шанс, но е въпрос на политика той да бъде използван. Много често обаче в българската история шансовете са били пропускани.

"Смятам обаче, че този път няма да пропуснем шанса. Смятам, че бихме могли да имаме някакъв възход", каза Алексиев.

Той засегна накратко темата за бежанците. Оттам обаче той стовари своята неприязън към германската канцлерка Ангела Меркел:

"Никога не съм бил привърженик на германската политика, която е много калпава. Виже какво направи Меркел. Тя забрани атомната индустрия, защото можело да има цунами в Балтийско море и земетресение от 9-а степен по Рихтер. Това е чист идиотизъм."

Във външната политика Германия била подчинена от полицейска държава като Турция. Не Ердоган отишъл да се моли на Меркел, а обратното. Канцлерката дори обещала на турския президент 3 милиарда евро и отваряне на нови глави от преговорите з влизане в ЕС.

Доналд Тръмп ще бъде много лош избор, ако стане президент на САЩ, смята още политологът. 

При всички положения обаче ще има промяна на американската външна политика. Това ще стане дори Хилъри Клинтън да спечели въпреки минималните си шансове. А външната политика на Барак Обама се провалила изцяло.