Изключително любопитно става на пазара на цигари в България.

След като акцизците на тютюневите изделия бяха променени от началото на годината и се увеличи плаващата компонента за определяне на налога, за сметка на фиксираната се появиха съмнения, че новият модел за определянето на ставката ще облагодетелства производителите на цигари в ниския ценови клас, в който попадат основната част от продуктите на българските производители "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл" (бивша "Кингс Табако"). 

Дори и да са били такива сметките обаче, те явно не се сбъдват.

Справка на Клуб Z в Публичния регистър на цените на тютюневите изделия, поддържан от Министерството на финансите, показа, че някои от чуждестранните цигарени гиганти изобщо не бързат да вдигат цените.

Само преди два дни от "Филип Морис" са заявили нови бандероли за марката си Marlboro Touch. Те са със същата цена, каквато бе и досега -  4,80 лева за кутия с 20 цигари. Също толкова ще струват и цигарите Marlboro Fine Touch, които досега не са предлагани на българския пазар. Още по-ниска ще е цената на други нови продукти на компанията. 100-милиметровите папироси L&M Red Label 100 и L&M Blue Label 100 ще се продават по 4,70 лева.

В същото време "Филип Морис" е заявил поскъпване на други свои марки. Цигарите Parliament Silver Blue, които досега струваха 6 лева, с новия бандерол ще са по 6,50 лева. Същото ще е и увеличението за Parliament Aqua Blue и Parliament Aqua Blue 100's.

Представител на конкурентна цигарена компания, пожелал анонимност, обясни пред Клуб Z, че новите акцизи ще променят поведението на основните играчи на пазара на тютюневи изделия.

"Напълно нормално е все повече производители да позиционират свои нови продукти в ниския ценови сегмент. Освен това компаниите с големи наличности на цигари на склад няма да бързат да вдигат цените поне няколко месеца", добави източникът ни.

На 19 януари в Министерството на финансите нови цени за свои продукти е заявила и "Джапан табако интерешънъл". Цигарите Benson & Hedges Gold поскъпват със 70 стотинки - от 5,50 лева на 6,20 лева, а More International Filter поскъпват с 60 ст. - от 5,60 лв. на 6,20 лева.