Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският беглец Александър Литвиненко е убит за това, че е разобличил съратник на президента Владимир Путин за наркотрафик.

Това писаха британски медии в края на миналата и началото на тази седмица.

Днес се очаква в Лондон да бъдат огласени резултатите от разследването за смъртта на бившия агент на ФСБ. Той избяга във Великобритания през 2000 г. Литвиненко почина на 23 ноември 2006 г. в лондонска болница, където бе приет след отравяне с полоний.

Верояттно самият Путин е одобрил ликвидирането на беглеца.

Разследването е проведено от работна група, оглавявано от съдията Робърт Оуен. Според в. "Сънди таймс" тя рзаполага със сведения, че Литвиненко е ликвидиран по заповед на Виктор Иванов, който от 2008 г. оглавява руската Федерална служба за контрол на оборота на наркотици.

Според британски медии Виктор
Иванов е човекът, наредил
убийството на Литвиненко.
Снимка Уикипедия

В периода 2000-2008 г. Иванов заема различни постове в администрацията на Владимир Путин. Бил е и неин зам.-ръководител.

Два месеца преди смъртта си Литвиненко нписал доклад за връзките на Иванов с прекстъпни групировки от Санкт Петербург, твърди "Сънди таймс". В изложението си агентът беглец заявил, че през 90-те г. на ХХ век Иванов участвал в наркотрафик и пране на пари. Това ставало с покровителството на Путин - по онова време изгряваща политическа звезда във втория по големина руски град.

Докладът бил адресиран до британското разузнаване. Литвиненко писал в него, че Иванов внасял кокаин от Колумбия. "Сънди таймс" привежда следния цитат от документаа:

"Когато Иванов си сътрудничеше с бандитите, покровителстваше го Владимир Путин. Репутацията на самия Путин по онова време също не бе безупречна."

Докладът "случайно" попаднал у Виктор Иванов, твърди неговият съавтор Юрий Швец - бивш състудент на Путин, а сега финансов анализатор в САЩ. И Иванов наредил Литвиненко да бъде убит. Това станало със съгласието на самия Путин.

Няма обаче явни улики, които да сочат непосредствено кой е поръчал убийството на агента, заявяват източници на "Сънди таймс". Но няма и съмнения за това кои са хората, отговорни физически за изпълнението на убийството.

Изданието припомня, че самият съдия Робърт Оуен е заявявал, че има "доказателства, достатъчни при липса на опровержение" за причастността към смъртта на Литвиненко на руските държавни структури.

Разбира се, всичко ще стане ясно само след няколко часа днес, когато Лондон огласи доклада си.

 

Кой е Литвиненко

 

Александър Валтерович Литвиненко (1962-2006) е бивш подполковник от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Работил е в органите още от времето на КГБ. Той бе специалист в борбата с организираната престъпност и тероризма.

В края на 1998 г. Литвиненко даде пресконференция в Москва заедно с петима свои маскирани колеги. Те заявиха, че са получили заповед отгоре да убият милиардера Борис Березовски. Няколко месеца по-късно Литвиненко бе обвинен в превишаване на правомощията си при антитерористична операция.

През 2000 г. агентът нелегално напусна Русия и избяга във Великобритания, където получи политическо убежище и гражданство. Там той написа книги, в които обвини ФСБ в тероризъм - взривяване на жилищни сгради в Москва и други градове. За атентатите официално бяха обвинени чеченски терористи.

На 1 ноември 2006, Литвиненко изненадващо се разболя и бе приет в болница. Той умря три седмици по-късно от радиационно отравяне с редкия и силно токсичен радиоактивен изотоп полоний-210.

Преди отравянето си Литвиненко сее срещал в Лондон със стари познати - руските бизнесмени Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, пристигнали да гледат на живо мача от Шампионската лига на техния ЦСКА (Москва) срещу лондонския "Арсенал". Има подозрение, че някой от тях е сипал полония в чая на Литвиненко.

Ключови думи

Коментари

Убийство политика Бориса Немцова было раскрыто в 2015 году, сообщил глава Следственного комитета России Александр Бастрыкин. По этому делу задержаны пять человек, а также заочно арестован и объявлен в международный розыск предполагаемый организатор убийства - Руслан Мухудинов. Р

Рубль рухнул на 4% за полчаса 2 Курсы доллара и евро стремительно растут. По словам экспертов, ситуация близка к панической, экспортеры не спешат продавать валюту, а остальные игроки начали ее скупать. Вскоре к ним может присоединиться и население.

дебелян пеевский

Лондон няма как да разкрие благословил ли е Путин убийството или не, както не разкри благословил ли е бай Тодор предполагаемото убийство на Георги Марков или не.

Благодаря за просветляващото мнение. Поздрави на юристката, трите секретарки и изпълнителния директор.

Развеселен

такова решение за убийство с толкова смъртоносно вещество няма как да се вземе без знанието на президента. Черна страница в историята на Русия.

Радев

Съмнения всякакви, факти и доказателство - нъцки.

123

Kvi dokazatelstva be kaun.Tya rabotata e yasna kato byal den! :)

Mx15y

Где серп и молот - там смерть и голод.

Пушкин

Как така само 12 плюса!! :)

Грамотни ли сте?

"аналицзи","биквидиран"...и прочее грешки. Срамота!

аре, у лево....

фрунзе

Само доказаните тъпунгери се съмняват, че зад убийствата на Марков и Литвиненко стои гнусната комунистическа измет!!!

Естествено е дисидентът и безмилостен критик на Путлер да е убит от ЦРУ:)))))))

haha

като гледаме русофила и педофил евстатиев, как да не повярваме за бащицата на русофилите - путинчо.

Ако е вярно -- още една причина Атака да го люби тъй страстно. Те имат там традиции... Кузов... Фюрерът с гаджето на сина си... и други, за които още не се е разчуло.

да да

Радев,коментирай написаното,а не доклад от 328 страници.

!!!

Лесно можете да познаете кой е педофил в Кремлин.Носят еднакви раирани вратовръзки. Това е,униформения идиот си е униформен идиот па макар и от отдел "педофили" в КГБ!

обективен

Така прави руският диктатор ! Виж НАТОвският либерал и демократ Ердоган директно на площадите ги разстрелва - ама това е ок , той е член на НАТО и наш приятел ...

човек

Сатрапът Сталин с неговия лаф известен в целия свят има пълна приемственост от неговите наследници.Коментариите в случая са излишни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.