СЛАВА АНАЧКОВА

Министерството на здравеопазването (МЗ) не е извършило никакво закононарушение с вноса на дарените от Турция ваксини, обясни здравният министър Петър Москов на извънредна пресконференция. По-рано днес Върховната административна прокуратура поиска от подопечното му ведомство и от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да предприемат всички необходими мерки петвалентната "Пентаксим" и монокомпонентната "Еувакс" да не се употребяват в България, защото нямат разрешително за употреба.

ВАКСИНИГЕЙТ: ПРОКУРАТУРАТА БЛОКИРА ТУРСКИТЕ ВАКСИНИ, МОСКОВ Е НА ХОД

Министърът не оспори заключението, но обясни, че специфичната терминологията е породила сериозно объркване.

"Разрешението за употреба всъщност не означава полезност или вредност на ваксината, а означава право за търговия с нея на територията на България. По този повод българското законодателство изрично е предвидило в Наредба 10 възможността когато търговският интерес на съответната фирма не съвпада с интереса на пациента - не желае да регистрира продукта си у нас или както е в случая с "Пентаксим", не се явява на обявения търг, българската държава без нужда от разрешително за употреба да внесе продукта за неждите на българските пациенти", обясни Москов.

По думите му липсата на разрешително за употреба забранява разпространението на ваксините в търговската мрежа, но цитираната Наредба 10 позволява те да се предоставят за директна употреба на джипитата - в случая чрез дарението от Турция.

Междувременно стана ясно, че всичките 100 000 дози от дарената "Пентаксим" вече са раздадени на личните лекари и ще продължат да се използват. Ваксината срещу Хепатит Б "Еувакс" ще остане в складовете на здравното министерство и ще се използва само в случай на епидемия и след изричното разрешение на лекарствената агенция.

Всички тези доводи ще бъдат предоставени в отговор на ВАП, а екип от юристи на МЗ вече подготвя отделен сигнал, за да се провери кой точно стои зад атаките.

Очаквайте подробности.