КЛИФЪРД КРОС,
СТЕНЛИ РИЙД

С вдигането на международните санкции иранското правителство призова петролната индустрия на стрната да отвори кранчетата за производство - ход, който би свалил още повече цените в добавка към глобалното пресищане с петрол.

Цените още повече паднаха под 30 долара за барел, докато търговците обсъждаха перспективата от нов приток на петрол на световния пазар, вече преситен с 1 милион барела на ден. Така почти може да бъдат задоволени нуждите на всички шофьори в щати като Пенсилвания или Охайо (съответно 12,8 милиона и 11,6 милиона души според данните за 2015 г. - б.р.).

БАРЕЛ ПЕТРОЛ ВЕЧЕ Е ТРИ ПЪТИ ПО-ЕВТИН ОТ САМИЯ БАРЕЛ

Иранските медии цитираха Рокнедин Джавади - зам.-министъра на петрола, да казва, че Иран е готов да добави по 500 000 барела дневно към производството си. Но някои анализатори се съмняват, че иранците могат да дадат цялата продукция, която обещават.

Иран произвежда почти 2,9 милиона барела на ден, като много от тях биват продавани на клиенти в Азия според установените квоти за продължаване на вноса, докато санкциите заради иранската ядрена програма не намалиха производството. Тези санкции бяха вдигнати през уикенда, след като Иран започна да спазва споразумението.

Предполага се, че Иран е в състояние да произведе още най-много половин милион барела от петролните полета, които остаряват и отчаяно се нуждаят от инвестиции. Но страната има големи запаси на брега и в морските танкери, което поне може да увеличи износа през следващите няколко месеца.

Ирански представители обещаха да увеличат производството още повече, с още 1 милион барела на ден, до края на годината.

"Има притеснения, че иранците могат да извадят зайчето от шапката и да извадят по-големи обеми, заяви Хелима Крофт - шеф на глобалната суровинна стратегия в RBC Capital Markets, подразделение на Royal Bank of Canada. - Не е подходящо време за потичането на тези барели."

Но г-ца Крофт и други международни специалисти по енергията не са уверени или са скептични по въпроса колко може да произведе и изнесе Иран през следващите месеци. Според някои правителството се опитва да убеди населението, дълго време страдащо от икономическите санкции, че облекчението иде, с хвалбите, че може да произвежда много повече петрол.

Ефектът на западните санкции доведе до намаляването на иранското производство с близо 1 милион барела на ден през последните години и не позволи на Иран да внася от Запада най-модерните технология и оборудване за петролните полета. Така че докато част от иранското производство може да възстанови темповете си относително бързо, за по-голямо увеличение може да бъде необходимо доста повече време, докато съоръженията не бъдат модернизирани. Ето защо анализаторите поставят под въпрос официалните твърдения.

"Новите доставки от Иран трудно ще превишат 300 000-400 000 барела дневно", каза Садад Ибрахим Ал-Хусейни, бивш ръководител от Saudi Aramco, който наблюдава производството на петролните полета в региона.

Ефектът от иранския производствен план би могъл да бъде още по-голям, ако събитието не бе се случило в деня, в която Оман обяви, че готви скок от 5 до 10 на сто на дневното си производство от по 1 милион барела на ден.

В понеделник сортът суров петрол Brent, който е международен показател, се установи на 28,54 долара - с 40 цента по-малко, докато West Texas Intermediate се установи на 28,94 - долара - с 48 цента по-малко.

Какъвто и да е евентуалният ефект от допълнителни ирански барели на пазара, много енергийни специалисти предричат, че цените на горивата ще останат ниски през цялата година, като облагодетелстват много потребители в страни като САЩ и Япония, които все още внасят много петрол.

Средната цена на галон (4,55 литра - б.р.) бензин с ниско съдържание на октан бе смешно ниска - 1,89 долара в понеделник и бе намаляла със 7 цента само за седмица според автомобилния клуб AAA. Много собственици на домове, които се отопляват с мазут, най-вече в североизточните щати, ще спестят няколкостотин долара през тази зима.

Сега по принцип Иран може да продава петрол на бившите си клиенти в Европа и където и да било. Но на практика Техеран може да бъде изправен пред продължителни ограничения за използването на долара, тъй като някои от американските санкции останаха в сила. Доларът масово се използва в търговията с петрол.

В добавка Иран може да се сблъска с конкуренция в Европа от Саудитска Арабия и други производители.

"Саудитците увеличават присъствието си в Европа в очакване на завръщането на Иран", каза Ричард Малинсън - анализатор в Energy Aspects, базирана в Лондон компания за проучване на пазара.

Въпреки че Саудитска Арабия и Иран са членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), техните геополитически различия отдавна ги превърнаха в съперници в сферата на петрола. И тези различия се изостриха, като ниските разделиха ОПЕК и напрежението между саудитците и иранците се изостри заради религиозните конфликти на места като Йемен и Сирия.

Доклад на ОПЕК, огласен в понеделник, сочи, че Организацията очаква ниски световни цени, които спаднаха със 70 на сто от 2014 г., да накарат нейните производители конкуренти като САЩ да свият производството достатъчно, за да намалят пренасищането, което свали цените.

ОПЕК предрече в месечния си доклад за петрола, че 2016-а ще бъде "годината, през която ще започне процесът на ребалансиране".

Сривът на цените води до много силен натиск върху петролните компании да продават акции или да се слеят, както направиха Suncor Energy и Canadian Oil Sands в понеделник, като сключиха сделка за близо 3 милиарда долара.

ЕВТИНИЯТ ПЕТРОЛ - ПО-ОПАСЕН ЗА РУСИЯ ОТ "ДАЕШ" И НАТО

Прогнозата на ОПЕК е, че най-голямото свиване в света на производството тази година ще бъде в САЩ заради продължаващото намаляване на капиталните разходи, което намалява броя на сондите, дълбаещи кладенци. Цялостното производство в САЩ, включително на биогорива, ще пъдне тази година средно с по 380 000 барела дневно. То ще стигне близо 13,5 милиона парела на ден според ОПЕК, чиито 13 членки включват арабски страни с петролни залежи, Нигерия и Венецуела.

Много групи, занимаващи се с прогнози, са съгласни с ОПЕК, че ръстът на производството извън Организацията ще намалее, тъй като компаниите отхвърлят или отменят проекти. В понеделник Royal Dutch Shell обяви, че излиза от струващото близо 11 милиарда долара начинание за добив на трудно възстановяващ се природен газ в Абу Даби в Обединените арабски емирства, тъй като "проектът не съответства на стратегията на компанията, донякъде заради преобладаващия в енергийната индустрия икономически климат".

Консултантската фирма Wood Mackenzie посочи 68 големи проекта за добив на петрол и природен газ по света, в които са инвестирани 380 милиарда долара и които бяха отхвърлени, след като цените започнаха да падат. Това доведе до намаляване на дневното производство с 2,9 милиона барела. RBC Capital Markets пресметна, че само миналата година страните членки на ОПЕК са отменили, забавили или замразили проекти, при които е можело да бъдат произведени 655 000 барела петрол дневно, а тази година обещава още повече. Но цените на петрола могат да останат под натиск известно време, смятат анализаторите, защото глобалните запаси все още се натрупват. Според изчисления на Министерството на енергетиката на САЩ те ще растат средно със 700 000 барела дневно тази година. то не очаква от тези запаси някой да започне да взема преди втората половина на 2017 г.

Хедж фондовете и другите финансови купувачи твърдо залагат, че цените ще падат още.

Голяма несигурност остава това какво ще бъде търсенето на петрол. Забавеният ръст в Китай бе фактор за намалялото търсене. А последното разклащане на финансовите пазари, което започна в Китай, но се разпростря в целия свят, породи въпроси дали икономическата слабост в целия свят може да се влоши още повече - дори ръстът в САЩ да започне да се забавя.

-----

* Препечатваме коментара от американския вестник "Ню Йорк таймс". Клифърд Крос е негов кореспондент в Хюстън, а Стенли Рийд - в Лондон.