Лидерът на "Движение" 21 Татяна Дончева коментира пред bTV ситуацията в съдебната система и във Висшия съдебен съвет (ВСС). Дончеа отправи много остри критики към членовете на съвета.

"Във ВСС има няколко откровени прислужника. Време е ВСС да бъде висш, а не съдебен съвет от прислужници. Сегашният в голямата си част е такъв. Откъде накъде един районен съдия от Сандански, никому неизвестен, правораздавал в Горно нанадолнище ще бъде някакъв фактор?", заяви Дончева.

Тя не поясни кой точно член на съвета има предвид.

Според нея вероятно премиерът Бойко Борисов полуава SMS-и за случващото се на заседанието на ВСС от няколко негови членове.

"Сега трябва да си сверяват часовете с SMS-ите, да се състезават кой първи е пратил", иронично каза Дончева.

И продължи:

"Съдебният съвет на прислужниците има за задача да контролира какво там излиза и да докладва своевременно. Всичко се ръководи на ръчно управление. Пълен коношмак! Как се чисти? Едната част от назначенията трябва да ходят да целуват ръка на Пеевски".

Според Дончева системата е докарана до там, че никой не е искал да се кандидатира за шеф на СГС. Накрая обаче се появил "един смелчак" каза тя, визирайки Калоян Топалов.

"Този нов председател имал нахалството да сложи тестове на всички съдебни помощници, от тях една част не издържали. Съпругата на Яне Янев получила 3 т. от 34. Тя има един отговор на всеки 11-12 въпроса. Проверяващите се запитали дали ако не вкарат съдебните репортери те не биха показали по-високи резултати от стоене в съдебната зала", разказа Дончева.

Лидерът на "Движение 21" бе изключително критична към новоназначения правосъден министър Екатерина Захариева. Според нея тя дължи кариерата си само и единствено на близките си отношения с президента Росен Плевнелиев.

"Правосъдната министърка е паднала от луната. Аз мога да имам воля да стана шеф на АЕЦ "Козлодуй", или на "Пирогов". Толкова сме смъкнали критерия за заемане на всякакъв административен пост, забравили сме, че ако назначаваме некомпетентни хора това ще ни срине", каза Дончева.

Според нея в последните дни епоклатимите гербери се разтресоха в няколко безобидни ситуации". Като такива тя посочи повишаването на цените на винетките и на някои данъци, кризата в ДПС, която е довела до усложнения с Турция.

"Борисов игра малко фриволно с представителите на една висша империя. Това са многократни случаи, в които се заиграва с държавни ръководители на Турция, да обясняваш как ти звънят по нощите. Това ще има ресто", смята Дончева.

И изтъкна, че резултатите от местните избори, които дадоха убедителна победа на ГЕРБ, явно не са показател.

Дончева каза още, че скандалът с изтеклите записи от разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова е  "допълнителен четвърти сюжет, в който се изваждат усмивки от старите ленти".