В момента Комисията по правни въпроси към Народното събрание обсъжда проект за решение във връзка с проведения на 25 октомври референдум за електронното гласуване. Тогава 1 883 411 български граждани отговориха с "да" на въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждането на изборите и референдумите?"

Така въпросът се върна в Народното събрание, тъй като активността не достигна тази от предишните парламентарни избори, но пък 70% от гласувалите казаха "да".

Клуб Z се сдоби с проекта, който депутатите от правната комисия дебатират в момента. Предложението за решение на парламента е в 3 точки:

1. Подкрепя възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите.

2. В срок до 29 февруари 2016 г. Комисията по правни въпроси да обсъди на първо гласуване всички постъпили и новопостъпили законопроекти на Изборния кодекс, включително законопроекти предвиждащи въвеждането и на дистанционно гласуване по електронен път, както и да разгледа и анализира всички възможности и процедури за дистанционно електронно гласуване в приложените системи на европейското законодателство.

3. До края на месец април 2016 г. Комисията по правни въпроси да предостави доклад за второ гласуване на приетите на първо гласуване законопроекти на Изборния кодекс.

В момента продължава обсъждането.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!