През 2007 г. на Новак Джокович предложили 200 000 долара, за да падне симулативно в първия кръг на турнир от АТП в Санкт Петербург. Той отказал. Офертата не дошла директно, а била отправена към хора от щаба на Ноле, който тогава тръгва да катери върха на световния тенис. Някакъв човек опитал да говори директно със сърбина, но така и не успял.

Днес Ноле не отдава голямо значение на случката. Той направи разкритието, след като преодоля първия кръг на Откритото първенство на Австралия. Малко преди това Би Би Си гръмна, че разполага с информация за "черно тото" в белия спорт. При това замесени били шампиони от "Уимбълдън" и "Ю Ес Оупън".

БИ БИ СИ АЛАРМИРА ЗА "ЧЕРНО ТОТО" В ТЕНИСА

"Има приказки вече от години за такива неща. За жалост. Говори се, замесени са разни хора... За последните 6-7 години поне към мен не е имало такива предложения, продължи Джокович. - Не искам да имам нищо общо с тези неща. Чувствам се ужасно заради изнесената информация. Всичко това няма място в спорта, най-малко пък в тениса. Доколкото аз имам информация уредените мачове са на ниско равнище, те не засягат най-високото ниво на нашия спорт. Може би ги има в турнирите "Чаланджър". А може и да няма нищо такова, все пак нямам конкретна информация."

Новак явно опита да успокои духовете и да защити колегите си, тъй като разкритието на Би Би Си измести фокуса от старта на първия за годината турнир от Големия шлем. Той прехвърли отговорността към шефовете на тениса и към организации, които се грижат за чистотата на спорта.

"В крайна сметка става въпрос за избор. Винаги имаш избор в живота, било то като тенисист, спортист, въобще за всичко друго. Конкретно по темата, този избор е свързан с това да направиш нещо, което тотално противоречи на всичко в спорта. Аз винаги съм правил правилния избор. Мога обаче да говоря само за себе си", философски завърши лидерът на световния тенис при мъжете.

Други участници в "Аустрелиън оупън" също бяха питани за темата на деня в спорта. Те или отричаха някога да са им предлагани пари, за да паднат, или отказваха да говорят с аргумента, че "не е сега времето". Искат да останат фокусирани в турнира.

Според Би Би Си поне осем състезатели, замесени в "черно тото", играят по кортовете на Мелбърн в момента. Медията твърди, че на такива турнири обаче дори топ състезатели са посещавани в хотелски стаи с щедри оферти да загубят.