Съветникът на министър-председателя Яне Янев отказа да разкрие кой му е изпратил SMS-а, който той твърди, че е препратил на Бойко Борисов. Веднага след това премиерът го препрати на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който го направи публично достояние:

„Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme".

Нали вие като журналист не издавате вашите източници? Никога няма да издам кой от администрацията във ВСС ми е изпратил тази информация“, отговори Янев на въпроса на водещия на бТВ Светослав Иванов.

Този SMS е изпратен от служител, който е няколко мандата там“.

Янев не отговори на въпроса защо съобщението е в първо лице, след като не е от член на ВСС. Отрече да има връзка и с бившия шеф на съда в Сандански Димитър Узунов, който е член на Съвета, а в разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова бе споменат като „човека на Бойко“.

Янев не отрече обаче, че познава „много хора от ВСС, не един и двама“.

КОЙ ПЪК ДА Е ИНФОРМАТОРЪТ НА БОРИСОВ...

Вместо това Яне Янев атакува председателя на ВКС Лозан Панов:

„Преди този SMS да го покаже Лозан Панов на журналистите, е излезнал и се е консултирал с друго лице, което не е в момента част от съдебната система“.

Без подробности.

КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ: НЕКА ВСИЧКИ ПОКАЖЕМ РАЗПЕЧАТКИТЕ НА КОМУНИКАЦИЯТА СИ

След като сутринта Калин Калпакчиев от ВСС призова пред БНР всичките си колеги да дадат съгласие за проверка на разпечатките от мобилните оператори за личната си комуникация в този ден, Янев не пропусна и него.

Във ВСС има хора като Калин Калпакчиев, които мислят, че са върхът на айсберга. И понеже имат медии, се опитват да тиражират тези, все едно те са единствени“.

Яне Янев нареди споменатите съдии в сценарий, за който каза единствено:

Има много съмнителни неща и те са прикрити от желанието на определени среди в съдебната система да слагат своите пионки, така че да могат да овладеят най-значимата част от съдебната система – софийския районен съд, софийския градски съд, софийския апелативен съд и върховния касационен съд“.

Тези хора били „облечени като реформатори“. Не последваха подробности. Съпругата на Яне Янев обаче е сред съдебните помощници, които не са издържали проведената атестация от новия председател на СГС Калоян Топалов.

Последва нов анонс:

„Имам изключително потресаваща информация за случващото се в Софийския градски съд и Върховния касационен съд“.

Подробности не последваха.

Яне Янев обясни, че изпратил SMS-а на Борисов, защото това било част от служебните му задължения – да следи процесите в съдебната система.

Той оцени посещението на премиера Бойко Борисов във ВСС с думите „прави му чест“.

„Малко премиери са уважавали ВСС. Борисов го виждате колко пъти ходи по съдилищата. И знаете ли защо ходи – ходи, за да им прави ремонти“.

Яне Янев заключи, че „в съдебната система в последните 25 години има мафия с бели якички, която е превърнала правосъдието в правокупуване, а не правораздаване“.