Докато България е покрита със сняг, а спортът ни изглежда е изпаднал в дълбок зимен сън, на 13 000 км от нас нещата са коренно различни. Слънцето грее жарко и нажежава до максимум страстите преди началото на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство по тенис на Австралия. През следващите две седмици Зеления континет ще събере елита на аристократичния спорт.

„Мисля, че Аустрелиън оупън е турнирът, на който играчите идват най-вдъхновени“.

Това заяви Роджър Федерер преди старта на тазгодишното 103-то издание на надпреварата. Причината е, че тенисистите са готови на всичко, за да покажат най-доброто от себе си на първата спирка от пътешествието "Голям шлем“.

Освен първи, "Аустрелиън оупън" е и един от най-вълнуващите мейджър турнири, тъй като именно тук са ставали някои от най-големите изненади в Тура през годините. Основната причина затова е ранният стадий на сезона и множество въпроси, свързани с формата на топ тенисистите.

Тази година не прави изключение. Въпросите около фаворитите са много, но най-често задаваният е един: Има ли кой да спре Новак Джокович и Серина Уилямс по пътя им към поредна титла от Шлема?

Фаворитите

Новак Джокович показа форма, която го поставя в позицията на фаворит №1 във всеки турнир, в който участва. Това важи с още по-голяма сила на "Аустрелиън оупън", където сърбинът е печелил рекордните 5 трофея. Жокера изигра най-силния сезон в кариерата си. Невероятният  баланс от 82 победи срещу едва 6 загуби му позволи да грабне три от четирите титли от Големия Шлем (изплъзна му се единствено „Ролан Гарос“), рекордните шест трофея от сериите Мастърс 1000 и за четвърти път в последните пет години да завърши годината като номер 1 в света.

След последния мач между Джокович и Надал в Доха преди седмица испанецът призна, че през цялата си кариера никога не е виждал някой да играе тенис на подобно ниво.

Някои специалисти дори се чудят дали Голямата Четвирка (Джокович, Надал, Федерер, Мъри) вече не се е превърнала в Голямата единица, имайки предвид огромното превъзходство на Новак към момента. Световният номер 1 е едноличен лидер на върха на ранглистата с 16,790 точки. Далеч зад него са Анди Мъри с 8,945, Роджър Федерер - 8,165, Станислас Вавринка 6,865 и Рафаел Надал - 5,230.

Колкото и сигурен фаворит да изглежда, все пак Новак ще трябва сериозно да се изпоти под жаркото слънце в Мелбърн, тъй като титлата е една, а мераклиите да я спечелят -  128. Бърз преглед на пътя на сърбина показва, че в първи кръг той ще се изправи срещу една от младите недежди в тура - 19-годишният Хьон Чунг (Южна Корея). По-нататък го очаква Андреас Сепи, който през миналия сезон хвърли бомбата в Мелбърн, отстранявайки Роджър Федерер.

В четвърти кръг Ноле ще се изправи срещу Иво Карлович или Жил Симон, а на четвъртфиналите по всяка вероятност ще го очаква Кей Нишикори или Жо-Вилфред Цонга. Цифрите сочат, че от споменатите имена дотук шампионът може да срещне най-сериозни проблеми срещу ветерана Иво Карлович. До момента двамата са изиграли 4 официални мача, като исполинът от Хърватия води с 3:1 победи.

Анди Мъри. За последните шест години шотландецът е изиграл 4 финала в Мелбърн, но титлата все му се изплъзва. И тази година шансовете му за финал никак не са малки. Мъри стартира срещу Александър Зверев, потенциален опонент във втория кръг ще бъде Сам Грот. По-нататък може да срещне Бърнард Томич, а на ¼-финалите Давид Ферер или Фелисиано Лопес. Ако достигне до полуфиналите, световният номер 2 по всяка вероятност ще се изправи срещу един от шампионите в Мелбърн - Рафаел Надал или Станислас Вавринка.

Светоивният номер 3 и носител на 17 титли от Шлема Роджър Федерер попадна в половината на Джокович и двамата биха могли да се изправят един срещу друг на ниво полуфинал. Преди това обаче Маестрото от Швейцария трябва да се справи с Нилокас Басилашвили на старта и Александър Дългополов във втория гръг. А в третия го очаква Григор Димитров, стига българинът да не допусне изненади в първите две срещи.

Гришо игра отлично срещу своя идол преди седмица на турнира в Бризбейн и дори успя да му вземе сет. Ще има ли сили за нещо повече и то във формат три от пет сета, ще разберем след броени дни.

Носителят на две мейджър титли Станислас Вавринка е доказвал неведнъж, че е способен на страхотни изненади и не бива да бъде подценяван. Швейцарецът започва срещу Дмитрий Турсунов, а след това го очаква предизвикателство в лицето на Джак Сок. Милош Раонич е потенциален опонент в четвърти кръг, а на ¼-финалите е възможен сблъсък с Рафаел Надал.

Испанецът стартира срещу сънародника си Фернандо Вердаско (през 2009-а двамата изиграха епичен полуфинал, продължил повече от 5 часа, спечелен в крайна сметка от Рафа, който в последствие триумфира и с титлата). Интересен може да е и осминафинал с някой измежду Гаел Монфис или Кевин Андерсън. Сезон 2015 не бе успешен за Краля на клея и сега той е амбициран да докаже на всички критици, че все още е сред най-добрите в света.

Схемата при мъжете ще предложи много любопитни битки, но все пак прогнозирам финал Джокович - Вавринка и шеста титла за световния номер 1.

Фаворитките

В женската част от схемата също има ясно изразен лидер в лицето на Серина Уилямс. Носителката на 21 титли от Шлема не е играла официален мач от злополучната загуба на полуфиналите на US Open 2015, където отстъпи пред Роберта Винчи и се прости с мечтата за календарен Голям шлем. Не е ясно в каква форма е в началото на годината, но едно е сигурно - Серина си е Серина и винаги е фактор.

Тя ще срещне първото си предизвикателство още на старта. Шампионката от миналата година ще се изправи срещу състезателката с най-висок ранкинг от непоставените - Камила Джорджи. Ако няма изненади, в четвърти кръг я очаква добрата й приятелка Каролина Вожняцки, а  ¼-финалите - потенциален сблъсък с Мария Шарапова.

Световната номер 2 Симона Халеп стартира срещу квалификантка. Първи сериозен тест ще има на ¼-финалите в лицето на по-голямата от сестрите Уилямс - Винъс. Ако всичко върви по план, на полуфиналите румънката може да срещне поставената под номер 3 в схемата Гарбина Мугуруса, стига испанката да се справи в четвърти кръг с двукратната шампионка Виктория Азаренка. Именно непоклатимата амбиция от Беларус изглежда като най-сериозна конкурентка на Серина в началото на сезона

Мария Шарапова, която е под номер 5 в схемата, има лесни съпернички в първите три кръга, но след това я очаква една от най-перспективните млади тенисистки - Белинда Бенчич. Ако Маша се справи със съпротивата на 18-годишната словачка, на ¼-финалите я очаква най-големият й кошмар - Серина Уилямс. Последната победа на Шарапова срещу американката датира от далечната 2004 г. Оттогава досега руската тенисистка е загубила всичките си 17 мача срещу Уилямс.

Предварителната прогноза е за финал Серина Уилямс - Виктория Азаренка и за да бъде малко по-интересно в женския тенис - очаквам Азаренка да триумфира за трети път в Мелбърн.

Българските надежди

В жестоката конкуренция на Зеления континет, България ще бъде представена от своите две звезди – Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Жребият и за двамата не бе особено благосклонен.

Гришо започва с мач срещу италианеца Паоло Лоренци. До момента двамата не са се срещали в официален двубой. 34-годишният Лоренци е №69 в световната ранглиста и не може да се похвали със сериозни успехи в ATP тура, но има 16 Чалънджър титли. Мачът между двамата е в понеделник (18 януари) и ще започне не преди 7:00 часа сутринта българско време.

При победа във втори кръг най-добрият ни тенисист ще се изправи срещу победителя от двубой между квалификанти. В третия обаче го очаква Роджър Федерер. Двамата се срещнаха преди седмица на турнира в Бризбейн. Димитров отстъпи с 1:2 сета, но показа различно лице в сравнение с миналата година.

Работата с новия треньор Франко Давин дава резултати и вече се наблюдават доста позитивни промени в играта на Гришо. Българинът стои близо до основната линия и това му позволява да играе по-атакуващ тенис. Забелязва се и по-голямото търпение, с което изгражда атаката си, както и внимателният подбор на удари.

Най-ценната промяна обаче е стабилизирането на бекхенда. Въпреки възходящата линия, трябва да погледнем реално на възможностите на Димитров срещу Федерер. Швейцарецът изумява всички с формата, която демонстрира на 34 години и във формат три от пет сета първата ни ракета няма големи шансове засега.

Цветана Пиронкова ще открие тазгодишния "Аустрелиън оупън" с мач срещу световната №71 Ярослава Шведова. Двете досега не са се сблъсквали в официален двубой. Победа над казахстанката ще означава двубой с Мадисън Кийс или Зарина Диас във втория рунд на надпреварата. Ако пловдивчанката успее за първи път да премине в трети кръг в Мелбърн, там евентуално ще я очаква бивша №1 в света - сръбкинята Ана Иванович.

Предвид неубедителното представяне на турнирите в Бризбейн и Сидни, реалните очаквания към Цвети са да премине първи кръг. Но Пиронкова неведнъж е опровергавала предварителните очаквания, така че изненади от първата ни ракета са винаги възможни.

"Аустрелиън Оупън 2016" започва на 18 януари и продължава 2 седмици. Всички пристигат на Зеления континент с презаредени батерии, амбицирани за силен старт на новия сезон. Това гарантира зрелищни битки и много качествен тенис. Не го пропускайте.