Мъжът от записите, станали известни като "Двете каки", е адвокат Момчил Мондешки. Това каза днес уволнената и разследвана съдийка Румяна Ченалова, цитирана от бТВ. Според нея той се укрива заради нещо, след като е отказал няколко пъти на Етичната комисия на ВСС да бъде разпитан по истинността на тези записи.

Както и Клуб Z писа, ВСС на два пъти не успя да се срещне с Мондешки в рамките на т. нар. проверка на Етичната комисия, която вчера приключи със становище, че няма никакви нарушения, защото записите са манипулирани.

ВИЖТЕ КАК БОЙКО БОРИСОВ ДОЙДЕ ВЧЕРА В СЪВЕТА

Според мнозина Мондешки е смятан за лобист. В части от записите, разпространявани от "Биволь", въпросният мъжки глас свежда на председателката на съда такива реплики като "Цецо натиска яко", "Побъркал се е, побъркал се е" (пак за "Цецо") и казва, че го молят "да погледне" официални държавни документи, преди да бъдат внасяни.

Същият глас в един от другите епизоди на записите дава христоматиен пример как в "те"-форма се "помолват" разни неща шефката на най-важния окръжен съд в страната:

Мъж: Единственото, за което ме помолиха, е отвод на тази по делото на Иво Дачев (Дачев беше председател на Търговското отделение и зам.-шеф на СГС, б.р.)

РЧ: Не знам, на мене нещо ми е много мътно. Значи, първо, Бойко ти праща там, хората и тъка-тъка-тъка.

М към ВЯ: Дай това да го обмислим просто и... Нищо не ни коства в крайна сметка (не се разбира)

РЧ: След това главният ти казва, че няма проблем.

ВЯ към М: Добре, ще го (не се разбира)

Трогателни бяха усилията на ВСС да се срещне с действащ адвокат, вписан в старозагорската колегия (самата Румяна Ченалова също идва от Града на липите, където е била зам.-окръжен прокурор и адвокат, б.р.). На 7 декември Мондешки бе поканен заедно с "очната ставка" между самите Ченалова и Янева. Дойде обаче само първата, Янева прати адвоката си Антон Станков, а както Клуб Z писа, до съвета бе паркирано лъскаво Ауди А8, но мъжът вътре поговори по телефона и след това отпраши с колата. По-късно бе пратено съобщение, че той втори път не се е появил. Което не попречи вчера ВСС да прекрати изцяло проверката по ало-скандала.

За Мондешки имаше и специална секция в проверката, която ВСС направи на Софийския градски съд в началото на миналата година още под ръководството на Янева. В частта, озаглавена, "Относно оплакванията за достъпа на външни лица до кабинетите на съдиите и контактите със служители“, проверяващите от ВСС потвърждават като основателни оплакванията на съдии, че едно лице, нарачено в констатациите – „лицето *******“, е „пребивавал твърде често“ в кабинетите на Янева и Ченалова. И „е присъствал на работното място на служителката ******* – на длъжност главен специалист.“

На практика „лицето *****“ се е самообслужвало направо от компютрите на СГС за каквото му трябва. Това довело до едно цяло изчезване на искова молба, странности около търговско дело за несъстоятелност и кой знае още колко неща, които не са установени.

Опитите ни неотдавна да се свържем с Мондешки на телефоните, посочени в сайта на старозагорската колегия, също удариха на камък. На един от трите все пак ни вдигна мъж, който попита защо го търсим. След като обяснихме, че сме от медия, каза, че на този номер няма такъв. 

"Всичко в разпорстранените днес записи е вярно", каза още днес Румяна Ченалова, която бе привикана на пореден разпит в ДАНС.

По-рано днес сайтът „Биволъ” разпространи нов запис, в който се твърди, че човек на много висока властова позиция е купил на своя любовница къща в Барселона за 1.5 млн. евро, а освен това е поддържал интимни отношения със съпругата на свой приятел от кръга „Котараците”, като тя му е била „протокол”.

Според Ченалова, в деня на отстраняването на Владимира Янева, бившата шефка на СГС е прекарала няколко часа в дома й, където са водени тези разговори. 

Колко пъти е идвала и колко разговори е имало между двете съдийки, Ченалова не помни, но каза пред бТВ да попитат охраната в сградата, където живее, защото може да имат записи на влизанията на Янева.