Преди ден бившия ДПС-министър Мехмед Дикме даде някаква бизнес-версия за отстраняването на Местан. Според Дикме, който който беше остракиран от политическия живот на ДПС, Лютви Местан е придобил огромна икономическа сила заедно с Бахри Юмер - областния лидер на движението в Кърджали. Двамата контролирали строителни компании, които печелели всички обществени поръчки в региона за десетки милиони, каза той. Дикме препоръча да се направи ревизия на поръчките "и ще излязат доста интересни неща".

ДИКМЕ: ПЕЕВСКИ ВЛИЗАШЕ ПРИ МЕСТАН БЕЗ ДА ЧУКА, А МЕСТАН СИ ЗАПИСВАШЕ СРЕЩА ПРИ ПЕЕВСКИ

Само да припомним - Бахри Юмер, който покрай скандала с Местан подаде оставка от областното лидерство на ДПС, е и кмет на града, съответно, община Джебел, една от съставните на област Кърджали. 

Ние решихме да направим точно това - да видим кой през последните години е печелил най-големите поръчки в Кърджали, която като община и областен център е сериозен бенефициент и разпределител на обществени средства. За това използвахме търсачката в регистъра на обществените поръчки, създадена от "Биволъ", един от малкото хвърлящи светлина инструменти за някаква прозрачност в европейските и бюджетните средства. На всичко отгоре, за нейното изграждане не са харчени европари.

Та така, какво става в Кърджали?

Там най-големият проект е това - Интегриран воден проект на Кърджали: "Изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа", чиято обща стойност е 69 590 828,94 лева. От тях 45 051 693,90 лв. са осигурени от Кохезионния фонд, 11 262 923,47 лв. са от национално финансиране, 1 741 689,20 лв. са местно финансиране от община Кърджали, а 11 543 522,37 лв. са от други източници.

Негови изпълнители са два консорциума - ДЗЗД „Обединение ПСОВ Арда – 2013“ и ДЗЗД „Обединение Архидос – 2013“. В първото влизат фирмите „Кристална вода” АД, „Интегрирани пътни системи” АД, „Калистратов груп” ООД, „Вайтех” ООД, „Биогест Интернационал” – Германия, „Саварона” ЕООД и „Ардастрой” ООД. Във второто има повтарящи се участници - „Кристална вода” АД, „Инфраструктурна компания” АД, „Калистратов груп” ООД, „Лювик” ООД, „Саварона” ЕООД и „Ардастрой” ООД.

"Интегрирани пътни системи" и "Инфраструктурна компания" са добре познати. И двете компании са включени в списъка на най-големите кредитополучатели на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) в доклада на т.нар. Комисия "Атанасова" за източването на КТБ. "Инфраструктурна компания" е получила кредити за над 38 млн. лв. от КТБ.

"Интегрирани пътни системи" е кредитирана с над 96 млн. лв. от КТБ. Между другото, фирмата стана собственик и на проекта за в. "Преса" на бившия гл. редактор на в. "Труд" Тошо Тошев, преди той да фалира.

Фирмата "Ардастрой" е собственост на кърджалийския бизнесмен Александър (Садък) Елинов и сина му Танер Емин. "Ардастрой" има сериозен бекграунд в строителните услуги - през 2003 г. тя прави ремонт на сградата на Народното събрание.

"Саварона" е друго известно име. Заедно с "Ардастрой" компанията на покойния кърджалийски бизнесмен Ерол Касим (през май м.г. той почина от инфаркт), участваше и в проекта за "Водното огледало" на Кърджали на обща стойност от 77 млн. лева.

Според търсачката на "Биволъ" през последните 5 години "Саварона" е участвала пряко или в консорциум в проекти на обща стойност 67,2 млн. лв., а "Ардастрой" - в проекти за 58,4 млн. лева. Поръчките са възложени от общините Кърджали, Джебел, Ивайловград, Момчилград, Ардино, Черноочене, Баните, Неделино.

"Ардастрой" има депозит от 8,3 млн. лв. в КТБ, показва списъкът, който Клуб Z огласи през 2014 г.

ВИЖ: ТОП 510 НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ В КТБ

Още една фирма от кръга, кредитирани от КТБ, която е свързвана с депутата Делян Пеевски - "Водстрой-98", участва в ДЗЗД "Арма Строй" по проекта Строително – монтажни работи и инженеринг за обект "Регионален център за управление на отпадъците – Кърджали", І-ви и ІІ-ри етап“ на обща стойност 9 620 536,58 лева.

"Консорциум Ти Ви Би", ръководен от кумеца на бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов - димитровградският бизнесмен Тодор Бояджиев, е спечелил проекта “Изграждане на парк “Арпезос-Север” и “Бизнес парк” – І и ІІ етап – гр. Кърджали” в изпълнение на проект: “Изграждане на парк “Арпезос-Север” и “Бизнес парк” – І и ІІ етап – гр. Кърджали”, който е на стойност 7,14 млн. лв. Договорът е подписан през януари 2011 г. Сред участниците в консорциума е и компанията "Пи Ес Ай", която е част от строителния гигант "Трейс".

ТОП 20: НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ С ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА

20 млн. лв. е дала община "Кърджали" през 2014 г. на консорциума ДЗЗД "Грийн партнърс-БКС" за сметоизвозване. "Грийн партнърс" e регистрирана на столичния адрес бул. "Цариградско шосе" 48-50, където е и групата от фирми "Волф", свързвани с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка, който някога беше концесионер на столичното сметоизвозване.

А наскоро лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева свърза Вълка с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

ТАТЯНА ДОНЧЕВА: ПЕЕВСКИ ИСКА ДА ВЗЕМЕ БИЗНЕСА НА ОВЕРГАЗ

"Цариградско шосе" 48-50 излиза и в друга връзка с фирма, която печели обществени поръчки. През 2014 г. регистрираното на същия адрес дружество "Био майнинг" е станало собственик на кърджалийското пътностроително дружество "Пътстройинженеринг", чието име присъства в поръчки за 38,6 млн. лв. в общините Кърджали, Хасково, Баните, Крумовград и други от района.

В крайна сметка

Тръгвайки по логиката на г-н Дикме е трудно да бъде установена пряка връзка на Г-н Лютви Местан и г-н Бахри Юмер с горепосочените фирми. Да проверим все пак в "Гугъл". Топло-топло, в края на м.г. сайтът Mignews.info обвързва с Юмер и Местан регистрираната в Пловдив фирма "Герт груп", която според изданието "само за последната година спечелила поръчки за 30 млн. лева".

 "Герт груп" е печелила самостоятелно поръчки за 37,9 млн. лв. през последните 5 години, показва регистърът на Агенцията за обществени поръчки. Те са основно в общините Джебел, Крумовград, Ардино и Кирково, но има такива, възлагани и от Министерството на младежта и спорта през 2014 г.

Фирмата е управлявана от Тунджай Бахри Гюлер, като е собственост на притежаваното от него дружество "Проекти ХХI" ЕООД. То е регистрирано в гр. Джебел, на ул. "Еделвайс" №21.

На същия адрес се намира и апартамент от 160 кв. м и гараж, които евродепутатът от ДПС Неджми Али е придобил през 2007 г. за 44 120 лв. заедно със съпругата си Меляд, показва справка в неговата декларация пред Сметната палата, подадена през 2013 г.

Някакъв вид съвпадение, вероятно. В края на краищата от справките трудно могат да се направят някакви сериозни изводи, но и с просто око е ясно, че за бизнеса с усвояване на обществени средства в региона на Кърджали е много добре да е свързан с ДПС. Както, и че сериозните решения се взимат от София, сами ще се сетите от кого.

А Местан и Юмер...