Единственият в България завод за автомобили - "Литекс Моторс", който сглобява колите на китайския бранд Grеat Wall край ловешкото село Баховица, е спрял дейност, като се е разделил с половината си персонал, съобщи Automedia.bg.

От Great Wall коментираха пред Automedia.bg, че спирането на производството е временно. Причината са множеството коли на склад, както и процесът по подготовка на конвейера за новата гама модели на марката, които покриват евронормите Евро 6, съобщават от компанията.

Към момента няма яснота кога точно ще бъде възобновена дейността на предприятието.

Заводът в Ловеч бе открит през февруари 2012 г., като един от акционерите в "Литекс Моторс" беше и фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). КТБ отпусна и кредит за неговото изграждане. В момента акциите на неговия основен собственик - офшорната компания "Уотърсий лимитед", са заложени в полза на компанията на бизнесмена Гриша Ганчев "Литекс Комерс", срещу дълг от 12 034 940,52 лв., показва справка в Търговския регистър. Действителен собственик на "Уотърсий лимитед" е синът на Гриша Ганчев Данаил.

Акциите на "Уотърсий лимитед" са запорирани от Националната агенция за приходите на основание на иск за 510 хил. лева. 

От компанията казват, че продажбите им в България през 2015 г. са били с 4% по-високи спрямо предходната година. Така пазарният дял на Great Wall у нас достига 2,12%.  Към момента сглобените в България коли се пласират на няколко европейски пазара, сред които Италия, Румъния, Македония и Сърбия.