БСП отново иска премахване на санкциите на ЕС към Русия - този път само за руските депутати, които нямат право да влизат в Европа. Това става ясно от проекторешение, което ще се обсъжда в парламентарната комисия по външните работи на първия парламентарен ден за 2016 г.

Проектът на депутатите от левицата, начело с лидера им Михаил Миков е със солидното заглавие "Решение за необходимостта от насърчаване на междупарламентарния диалог и сътрудничеството между Европейския съюз и Руската федерация". Там се иска премиерът и външният министър да предложат на Европейския съвет да позволи свободното придвижване в ЕС на онези членове на руската "Дума", които влязоха в черните списъци в края на 2014 г.

Според БСП трябва да се подобрят отношенията между Русия и ЕС заради опасността от бежанската вълна и терористите от "Даеш" (Ислямска държава), което ще позволи създаването на международна коалиция срещу тероризма. Това не е нова теза на левицата, която неколкократно протестираше срещу всички санкции, които ЕС наложи на Русия заради кризата в Украйна.