Цигарите вече започнаха да поскъпват. Това показа проверка на Клуб Z в публичния регистър на цените на тютюневите изделия, който се поддържа от Министерството на финансите.

Първата компания, която е внесла нови цени е "Джапан Табако Интернешънъл". От компанията са заявили нови бандероли за марките LD Violet Slims и LD Blue Slims. Новата им цена ще бъде 4,60 лева. Досега и двата вида цигари се продаваха по 4,30 лева за кутия с 20 цигари.

Според данните в регистъра заявлението на "Джапан Табако" е внесено на 8 януари т. г.

Останалите играчи на цигарения пазар у нас все още не са заявили нови цени, но това вероятно ще се случи през следващите няколко седмици.

Причината за поскъпването е в промяната на акцизния режим за тютюневите изделия. От началото на годината влязоха в сила нови, по-високи ставки. Очакванията са производителите и вносителите на цигари да вдигнат цените с около 30-40 стотинки за евтините марки и с 50-70 стотинки за по-скъпите.

Специалистите в цигарения бранш са категорични, че след поскъпването на цигари неминуемо ще последва ръст на контрабандата. През миналата година Агенция "Митници" имаше известни успехи в борбата с незаконната търговия, в резултат на които бяха събрани над 250 милиона лева повече акцизи в сравнение с 2014 г.