Има предпоставки за по-висок растеж от планирания, но е твърде рано да се променят вече дадените прогнози, каза министърът на финансите Владислав Горанов в първото си интервю за новата 2016 г., което беше дадено пред телевициите Bg ON AIR и Bloomberg TV. В началото на седмицата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че истински се надява страната да постигне ръст на БВП от 4,5% догодина при планирани от ведомството на Горанов до 2,1%.

БОРИСОВ ВДИГНА ЛЕТВАТА: ЧАКАМ 4,5% РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА ТАЗИ ГОДИНА

"Министерството на финансите предпочита да прави консервативни и устойчиви икономически прогнози", коментира Горанов.

Той обяви, че през следващата седмица синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) ще представят обобщен отчет за всичко направено досега. 

„Проблемът е, че за голяма част от отпуснатите кредити не са учредявани и липсват обезпечения, а в периода до обявяване на несъстоятелността на банката имаше дълго време, в което са извършени сложни сделки с многократно прехвърляне на активи, така че те да се отдалечат от пряка връзка с кредитите, взети от КТБ. Всичко това много ще затрудни работата по възстановяването на масата на несъстоятелността“ казва Горанов. 

На въпрос защо работата на наетата фирма „Аликс партнърс“ е конфиденциална, министърът обясни, че това е така, защото ако тези, които недобросъвестно се опитват да откраднат активи на банката, знаят какви действия е извършила фирмата и докъде в проследяването на веригата от сделки и действия тя е разкрила връзката с активите, те могат лесно да продължат активно да отдалечават и да разкъсват връзките между активите на банката, закупени със средствата от нея, и връщането им в патримониума на банката.

„Защитата на обществения интерес на този етап предполага информацията да не бъде разкривана, докато не завършат всички дела“ – заключи Горанов.