Оставането на Лютви Местан в политиката няма да бъде никак лесно, заяви пред БГНЕС политологът Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

„По отношение на оставането на Местан в политиката не мисля, че ще му е толкова лесно. Той има някаква база на регионално влияние в Кърджали, но поне досега опитът показва, че ДПС е доста дисциплинирана партия. Може би, политическият проект на Местан ще бъде малко по-успешен, отколкото на другите като него, но не очаквам драматична конкуренция между партиите на Доган и, евентуално, на Местан“, каза Смилов.

ЛЮТВИ МЕСТАН: ВЛИЯНИЕТО НА ПЕЕВСКИ В ДЪРЖАВАТА Е ЗНАЧИТЕЛНО

Той смята, че Местан все още не е излязъл с конкретна политическа формула - „като че ли има отделен политически проект, но каква ще е формата, която той ще приеме, не е ясно“.

„Всъщност, неяснотата е двойна, защото и парламентът в момента е много аморфен. Така че и на самия Местан ще му бъде трудно да се позиционира - било то в опозиция, било то в управляващото мнозинство, защото границата между тези формирования не е точно очертана“, заяви Смилов.

ДПС: НЯКОЙ ПРИСВОЯВА ПРОНАТОВСКАТА НИ ПОЗИЦИЯ

Той бил впечатлен от две неща в днешната пресконференция на Местан. Първото е описаният от него модел #КОЙ, станал нарицателен през последните години.

„Това не е новина, но когато идва от устата на човек, бивш ръководител на партия и пряк участник в събитията, който заедно с бившия премиер Сергей Станишев е направил съответното предложение за ДАНС, то това не е безобидна хроника. Това има безусловна доказателствена стойност. Така че вече не можем да говорим за тези неща с хипотези и предположения“, обясни политологът.

Другото, което го е впечатлило от изявленията на Лютви Местан, са „сюжетите с НСО”.

КОЙ СВАЛИ ОХРАНАТА НА МЕСТАН

„Посочените факти, според мен, би трябвало да се разследват много внимателно. Ако има истина в това, което той казва, трябва да се направи проверка как са се случили тези съвпадения“, отбеляза политологът.

НСО СЛЕД КАЗУСА "МЕСТАН": ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ СА ПО ЗАКОН