Създателят на поредицата „Междузвездни войни“ Джордж Лукас заяви, че съветските режисьори са имали повече свобода от него. Изненадващото му признание е в тв интервю, взето през декември, извадки от което бяха публикувани сега в „Уолстрийт джърнъл“.

„В света, в който живеем, в тази система, която сме създали сами за себе си – тази голяма индустрия, не бива да се губят пари. Работата е в това, че се налага да се снима определен вид кино. И аз винаги съм казвал, още по времето на Съветския съюз – на всеки, който ме попита: „Как, нима не сте доволни, че живеете в Америка?“ А аз отговарях, че познавам много руски режисьори, които разполагат с далеч повече свобода от мен. Единствената им грижа бе да внимават повече, когато критикуват правителството. А иначе можеха да правят всичко, което си поискат“, смята Лукас.

Можем само да гадаем защо не е отишъл да снима филмите си в СССР.

През декември Лукас призна, че е разочарован от седмия епизод на „Междузвездни войни“. Според него режисьорът Джей Джей Ейбрамс е направил ретро филм, докато той винаги се е стремял да снима всеки нов епизод така, че да не прилича на предишния.

При това Лукас определи новите стопани на франчайза — компанията „Дисни“, като „бели робовладелци“.

„Всичките ми филми са ми като деца. Аз много ги обичам. А сега ги продадох – и с тях постъпиха като с роби – взеха ги и…“, опита се да обясни той, без да довърши фразата.

Режисьорът допълни, че от „Дисни“ не са били заинтересовани той да продължи да работи над поредицата.

През януари 2015 г. Лукас разкритикува Холивуд, като го сравни с цирк:

„Съвременното кино все повече прилича на цирк, няма какъвто и да е смисъл. Спомнете си „Междузвездни войни“ — там историята беше по-важна от атракциона. И ние използвахме специални ефекти, но само, за да развиваме сюжета.“

Кинаджията си призна още, че съвременната култура го хвърля в недоумение. Например той бил силно смутен от популярността на интернет платформи като YouTube.

„И през ум не ми е минавало, че хората ще гледат по цели дни разни щуреещи котенца“, споделя режисьорът.

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ