Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис основава ново политическо движение в Берлин.

Новината обяви самият той в интервю за испанския вестник "Ел Диарио". То бе публикувано и в личния му сайт.

Партията ще се нарича Движение "Демокрация в Европа 2025“. То ще ще бъде представено на 9 февруари в берлинския театър "Фолксбюне".

Според Варуфакис става дума за ляв паневропейски съюз, който си поставя за цел да демократизира Европа и да спре растящата й фрагментация.

Новото движение ще бъде "трета алтернатива между фалшивата стратегия за капсулиране в пашкула на националните държави и неправилния курс на подчинение на антидемократичните институции на ЕС“, обяснява Варуфакис. То ще бъде базирано на радикален интернационализъм. Предимството му било, че ще бъде създадено първо на европейско ниво, а след това ще навлиза в националните политически системи.

"Атинската пролет започна процес, който не може да бъде спрян и който може по уникален начин да постави предизвикателства пред масовия демократичен дефицит на Европа", отбелязва Варуфакис.

Под "Атинска пролет" той има предвид победата на радикалната левицаа СИРИЗА на парламентарните избори в Гърция през януари 2015 г.

"2016-а ще бъде годината, в която да пуснем корени във всеки малък и голям град, във всяка европейска държава. Това е наистина утопично начинание", казва още той.

Янис Варуфакис бе финансов министър в първия кабинет на СИРИЗА. Той подаде оставка, след като международните кредитори изразиха остро недоволство от острия му език. Варуэакис бе заклет противник на споразумението с "тройката".

Въпреки всичко Гърция бе принудена да приеме условията на кредиторите. СИРИЗА спечели още едни избори - през септември 2015 г. Но Варуфакис вече не е в правителството.

В интервюто пред "Ел Диарио" бившият финансист номер 1 на Атина дава и съвет на "Подемос" - испанската радикална левица, смятана за местния еквивалент на СИРИЗА. Той я предупреждава да не позволява на "тройката" да всее раздор в нейните редици, защото така партията ще бъде разрушена.