Новогодишно тържество на служителите в златодобивното предприятие „Кумтор“. Около масите са и чуждестранните специалисти. Шотландецът Майкъл Макфийт е един от тях. Тогава той публикува в профила си във фейсбук нещо, което не би искал никога да е поствал.

„Фантастично празненство за Hogmanay (Нова година в шотландската традиция – б.р.) благодарение на Брен де Лос Сантос. Киргизстанците чакат на дълга опашка за специалния деликатес „конски пенис“.

Всъщност Макфийт се пошегувал с националния специалитет чучук (суджук – б.р.), приготвян от конско месо.

И както често се казва, това „взривило фейсбук“. Поне в Бишкек. Масовото възмущение обаче не се ограничило до интернет. Служители на „Кумтор голд кампъни“ организирали подписка и изпратили писмо до Министерството на вътрешните работи, до главната прокуратура и до киргизстанския наследник на клона на КГБ – Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС).

Новогодишните празници не попречили на институциите да демонстрират изненадваща бързина. Още на 3 януари сутринта Майкъл Макфий бил арестуван при опит да напусне страната на летище „Манас“.

Днес вече всички документи по случая били предадени на ДКНС и службата ще прецени дали да повдигне обвинение срещу британеца, съобщи местното издание „Спутник“.

Сътрудници на милицията били събрали всички данни и ги предали в прокуратурата, допълва изданието. Първоначалното обвинение е по член 229 от Наказателния кодекс на Киргизстан за „подбуждане към национална, расова или религиозна вражда.“

Преди да бъде задържан, Майкъл Макфийт изтрил поста си от фейсбук и публикувал извинение.

 

 

I would like to take the opportunity to sincerely appologise for the comment I made on here about the kygyz people and...

Posted by Michael Mcfeat on Saturday, January 2, 2016

“Искам да използвам случая, за да се извиня искрено за коментара, който направих тук за киргизките хора и конския пенис. Никога не съм искал да обидя някого и наистина съжалявам, защото не целях това. Искам също да кажа, че хората от снимката нямат нищо общо. Още веднъж, много съжалявам“.

Това обаче не умилостивило властите. С „конския пенис“ шега не бива. Особено в Киргизстан.