Доставките от газ до всички потребители в България се изпълняват нормално. Това каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Георги Гегов на извънредна пресконференция във връзка със спрените доставки от "Газпром" за "Овергаз". 

"Целта на тази пресконференция е след поредното съвещание при премиера, от което идваме, да дадем повече информация за текущата ситуация, която в никакъв случай не е критична, напротив. Всички доставки се осъществяват", увери той. 

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен също подчерта, че няма основания за безпокойство.

"Мина без всякакви сътресения тази нощ. Едва ли не се очакваше и се прокрадваха някои апокалиптични предсказания. Но всичко е спокойно. Беше подадено заявление от "Овергаз мрежи" до "Булгаргаз", каза Коен.

До истерията с газа се стигна в последните два дни на 2015 година. Тогава се разбра, че от "Газпром" спират доставките за "Овергаз". От българската компания обаче не бяха получили такова писмо и дори заподозряха, че става дума за опит да бъде отнет бизнеса на компанията чрез нейното дискредитиране.

ОВЕРГАЗ: ТЕЧЕ ОПИТ ДА НИ ОТНЕМАТ БИЗНЕСА

В момента тече процес по изтеглянето на руската "Газпром" от собствеността в "Овергаз". Очаква се той да приключи в средата на годината.

Въпреки че все още е съсобственик в "Овергаз" московският газов гигант говори за "неизчистени стари отношения" между двете компании.

А защита на интересите на хората, на които получават газ по домовете си от "Овергаз" се оказа официалния мотив за намеса на държавните енергийни дружества и лично на премиера Бойко Борисов в търговския спор. Така се стигна до малко странната ситуация "Овергаз" да купува газ не от фирмата си майка, а от държавната "Булгаргаз", на която руснаците нямат нищо против да продават синьо гориво, дори в увеличени количества.

"Вече сме заявили допълнителни обеми и те ще бъдат плащани по цената на регулярния внос, а не по тарифите за извънредни доставки, които са с 10-процентова надбавка", каза още на днешната пресконференция изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.