За това колко ограничени са познанията на американците за останалия свят извън пределите на знамето със звезди и райета, е изписано много, но ето и поредното доказателство. Сайтът brilliantmaps подбра няколко карти на Стария континент, нарисувани от граждани на САЩ само по спомен. И резултатът очаквано е доста весел. Картите наистина разкриват неподозирани обрати в европейската история.

Творбата на потребител на име LoLredditaccount определено би могла да разсърди представителите на доста европейски нации, сред които и българите.

Нашата държава изобщо я няма, но не сме само ние. Липсват Швеция, Унгария, Белгия, Сърбия и още много други. Полша е почти с размерите от славните времена на Жечпосполита и се е "простряла" чак до Адриатика. Австрия е получила обща граница с Русия, а Украйна с Гърция. Пълен мишмаш. 

Друг потребител - Raven0520 определено се е справил доста по-добре и по детайлно:

Но и от тази карта би трябвало да има доста обидени. Потърсете къде е Чехия? Горе-долу там където би трябвало да е тази република пише Чечения, което може би е в пряка връзка с хиперактивността в социалните мрежи на президента на автономната област Рамзан Кадиров. Да оставим настрана подробности като това, че България на запад граничи с Унгария, но румънците определено могат да се гневят на това, че върху мястото на държавата им пише "цигани".

И все пак има и показателни примери, че крайните обобщения от типа на това, че "американците просто са тъпи" издишат. Пример за това е картата на потребител наречен  SwamanII:

Направо е невероятно, че картата му е направена по спомен.

На нея са означени много от европейските градове и то с голяма точност, както и някои от реките, прекосяващи континента. Дори полуостров Крим е отделен с пунктир от територията на Украйна - каквото и да си говорим впечатляващи познания! А и добре е да се замислим колко европейци биха нарисували карта на САЩ, на която да сложат правилно всичките 50 щата.

И все пак предизвикателството да се нарисува карта на Европа по спомен за потребителите на Reddit от Стария континент е доста по-лесно, отколкото за американците. Има примери, които са доста впечатляващи.  DerpGamerFTW от Австрия се е справил отлично:

Тази карта е доста точна, въпреки че на нея липсват имената на отделните държави.

Впечатляващо е и творението на Yetkinler от Турция: