„Ислямска държава” има фатва, която уточнява как и кога бойците й могат да имат сексуални отношения с пленничките, „една от неизбежните последици на джихада”, съобщава "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Сексуалната фатва включва 15 правила, сред които има и такова, което конкретно не позволява сношението с жена, която е в менструален цикъл или е бременна, както се забраняват и абортите.

Много от постулатите се отнасят до изнасилванията в семейства и „споделянето” на децата на робинята:

„Ако собственикът на пленена жена, която има дъщеря, годна за сношение, има сексуални отношения с последната, на него не се позволява изобщо да се сношава с майка й”, гласи едно правило.

„Ако той се сношава с майката, тогава не му се позволява изобщо да се сношава с дъщеря й.”

На „собствениците” е забранено да изнасилват две сестри едновременно, както и робини да се предават от баща на син или на други роднини.

Аналният секс е конкретно забранен. Фатвата също гласи, че всяка робиня, която забременее от „собственика” си, трябва да бъде пазена и освободена след смъртта му. На бойците не се позволява да продават робините си на някого, за когото знаят, че ще се държи зле с тях.

„Собственикът на пленнички трябва да е състрадателен и мил с тях, да не ги унижава и да не им дава работа, която те не могат да свършат”, гласят указанията.

Документът е издаден от Комитета за изследвания и фатви на халифата и публикуван от агенция Ройтерс, след като е открит от американски специални сили в Сирия. Това е една от многото ислямистки обществени регулации, като други установяват отношението към „неверниците” и продажбата на заграбени петрол и антики. 

Това не е първият документ на „Ислямска държава”, с който се легитимира заробването и изнасилването, след като групировката отвлече хиляди жени и момичета от язидското малцинство в Ирак. Някои жертви, които успяват да избягат, са разказвали пред правозащитни организации как млади жени и момичета са отделяни от семействата им и премествани организирано и методично на определени места в Ирак и Сирия. Те биват продавани или давани на джихадисти, които ги изнасилват и малтретират.