Има вероятност китайска компания да строи VII-и блок на АЕЦ Козлодуй, стана ясно от участие на енергийния министър Теменужка Петково в днешната емисия на предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви. Новината беше съобщена от премиера Бойко Борисов при целокупното посещение на кабинета в Китай в края на ноември.

БОРИСОВ НАМЕРИ В КИТАЙ ИНВЕСТИТОРИ ЗА СЕДМИ И ОСМИ БЛОК НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ

"Заявен е инвестиционен интерес и е създадена българо-китайска работна група. След 3-4 месеца ще разберем дали ще има такава инвестиция", обясни Теменужка Петкова.

Според нея китайската компания ще е инвеститор в проекта, в който ще се използва реактор на американската компания "Уестингхаус". Разбрали сме се да няма държавна гаранция, както и дългосрочни договори за изкупуване на енергия, казва Петкова.

От средата на януари енергийната борса борса ще заработи реално, казва Петкова. Според нея практиката на другите държави, които са минали през либерализация на енергийните цени показвала, че първоначално имало леко повишаване на цените, но след това цената падала под нивата от преди заради пазарното им определяне.

КОГА ЩЕ МОЖЕМ ДА СМЕНИМ ДОСТАВЧИКА НА ТОК У ДОМА

 

В момента Българският енергиен холдинг (БЕХ) прави процедура по определяне на графика за започване на преки преговори с банки за отпускане на кредит от €650 млн. за разплащане с т.нар. американски централи, казва енергийният министър.

В първоначалния кръг на процедурата се явиха 11 банки, но те се отказаха, защото искаха държавни гаранции. Затова сега БЕХ преоваря директно.